Νίκη για τον σπάνιο πιγκουίνο hoiho στον διαγωνισμό πτηνών της Νέας Ζηλανδίας

Ένας από τους πιο σπάνιους πιγκουίνους στον κόσμο, ο απειλούμενος κιτρινομάτης πιγκουίνος ή hoiho, αναδείχθηκε νικητής στον διαγωνισμό της Νέας Ζηλανδίας για το «πτηνό της χρονιάς». Η διαδικασία ήταν ασυνήθιστα ήρεμη, χωρίς παρεμβολές ή παρατυπίες που είχαν παρατηρηθεί σε προηγούμενες χρονιές.

Ο hoiho, που σημαίνει θορυβώδης ή φωνακλάς στη γλώσσα των Μαορί, χαρακτηρίζεται από την ξεχωριστή του λωρίδα τριχώματος με απαλό κίτρινο χρώμα στο κεφάλι του. Ζει στην ανατολική ακτή του Νότιου Νησιού της Νέας Ζηλανδίας και στα υποανταρκτικά νησιά Όκλαντ.

Η νίκη του σε αυτόν τον σκληρό διαγωνισμό φέρνει ελπίδες για την προστασία και την αποκατάσταση του πληθυσμού του είδους. Ωστόσο, οι εκτιμήσεις δείχνουν ότι έχουν απομείνει μόλις 4.000 έως 5.000 huihos παγκοσμίως, με τον αριθμό τους να μειώνεται διαρκώς, καθώς ο πληθυσμός τους έχει συρρικνωθεί κατά 78% τα τελευταία 15 χρόνια.

«Η αναγνώριση αυτή δεν θα μπορούσε να έχει έρθει σε καλύτερη συγκυρία», δήλωσε η Νίκολα Τόκι, διευθύνουσα σύμβουλος της περιβαλλοντικής οργάνωσης Forest & Bird, που οργανώνει τον διαγωνισμό. «Αυτός ο εμβληματικός πιγκουίνος εξαφανίζεται από την ηπειρωτική Αοτεαρόα μπροστά στα μάτια μας».

Φέτος, οι ψηφοφόροι ανήλθαν σε πάνω από 50.000, αριθμός σημαντικά μειωμένος σε σύγκριση με πέρυσι, όταν ο Βρετανός παρουσιαστής Τζον Όλιβερ προώθησε τον sgτosten pūteketeke. Υπάρχουν αναφορές για σκάνδαλα σε προηγούμενες διοργανώσεις, συμπεριλαμβανομένων καταγγελιών για παρατυπίες και ξένη παρέμβαση.

Η περιβαλλοντική κίνηση στη Νέα Ζηλανδία είναι ισχυρή, καθώς η φύση αποτελεί σημαντικό κομμάτι της κουλτούρας της χώρας, και τα σπάνια πτηνά βρίσκονται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος των πολιτών. Όπως δηλώνει η Έμα Ρόσον, «τα πουλιά είναι η καρδιά και η ψυχή μας».

Πηγή: kathimerini.gr