Ο Κρις Κριστόφερσον Η Πολυδιάστατη Καριέρα ενός Σημαντικού Καλλιτέχνη
Με την απώλεια του Κρις Κριστόφερσον, αναρωτιόμαστε ποια από τις πολλές του ιδιότητες θα αναφερόταν στον επικήδειό του. Ως μουσικοσυνθέτης, τραγουδιστής ή ηθοποιός; Ο Γουίλι Νέλσον τον αποκάλεσε το 2009 «τον καλύτερο τραγουδοποιό», υπογραμμίζοντας ότι ό,τι έγραφε γινόταν σημείο αναφοράς για τους άλλους. Από την άλλη, ο ίδιος ο Κριστόφερσον προτιμούσε να αυτοχαρακτηρίζεται απλά ως «writer», ένα επάγγελμα που αναγραφόταν και στο διαβατήριό του.

Ο Κρις Κριστόφερσον γεννήθηκε στο Τέξας και είχε μια πολυδιάστατη πορεία. Αφού αποφοίτησε με άριστα από το Pomona College με πτυχίο στη φιλολογία, κέρδισε βραβεία σε συγγραφικούς διαγωνισμούς και ξεχώρισε στον αθλητισμό, συμμετέχοντας στο πρωτάθλημα πυγμαχίας Golden Gloves. Ακολούθησε ένα υποτροφιακό πρόγραμμα στην Οξφόρδη και, επιστρέφοντας στις ΗΠΑ, στρατεύτηκε. Όμως, η καριέρα του στρατού θα έδινε τη θέση της σε έναν εντελώς διαφορετικό δρόμο, καθώς αποφάσισε να κατα pursue μια καριέρα στη μουσική.

Η αρχή ήταν δύσκολη. Βρέθηκε σε στούντιο του Νάσβιλ να εργάζεται καθαρίζοντας τους κάδους ενώ οι άλλοι καλλιτέχνες ηχογραφούσαν. Ωστόσο, η στήριξή του δεν ήταν για πολύ. Η γυναίκα του τον εγκατέλειψε, παίρνοντας μαζί τους το παιδί τους. Σύντομα, ωστόσο, ανακάλυψε την έμπνευση που χρειαζόταν για να γράψει το «Me and Bobby McGee», το οποίο θα γινόταν μια από τις πιο εμβληματικές του επιτυχίες.

Ο Κριστόφερσον εξελίχθηκε σε έναν σπουδαίο καλλιτέχνη στη μουσική σκηνή, συνεργαζόμενος με προσωπικότητες όπως η Τζουν Κάρτερ και ο Τζώνυ Κας. Το 1969, συμμετείχε στο Newport Folk Festival, και στη συνέχεια κυκλοφόρησε πάνω από 30 άλμπουμ και έλαβε πέντε βραβεία Country και τέσσερα Grammy.

Η καριέρα του επεκτάθηκε και στον κινηματογράφο, με 90 ταινίες στο βιογραφικό του. Μια από τις πιο εμβληματικές στιγμές ήρθε το 1992 στο Madison Square Garden, όπου ξαναβρήκε τον Μπομπ Ντύλαν, και υπερασπίστηκε τη Σινέιντ Ο Κόνορ από τα γιουχαΐσματα, καταδεικνύοντας τη δυναμική του ως καλλιτέχνης και ως άνθρωπος.

Η προσωπική του ζωή περιλαμβάνει τρεις γάμους και επτά εγγόνια, ενώ έζησε μια γεμάτη ζωή με ποικιλία εμπειριών. Ο Κριστόφερσον αποχώρησε πλήρης σε έργα και εμπειρίες, κάτι σπάνιο για καλλιτέχνες της σύγχρονης εποχής, ειδικότερα σε ηλικία 88 ετών.

Πηγή: kathimerini.gr