Ο Γουίλιαμ Φόκνερ και η Δημιουργική Κληρονομιά του Στον Αμερικανικό Νότο
Με τον ερχομό της νέας μετάφρασης του μυθιστορήματος από τις εκδόσεις Gutenberg, αξίζει να αναλογιστούμε τη σημασία του έργου του Γουίλιαμ Φόκνερ, Ο αχός και το πάθος. Αυτό το έργο είναι η αφετηρία μιας δημιουργικής έκρηξης που ακολούθησε μία πληθώρα άλλων εμβληματικών μυθιστορημάτων, όπως τα Καθώς ψυχορραγώ, Φως τον Αύγουστο και Αβεσσαλώμ, Αβεσσαλώμ. Ο Φόκνερ, που κέρδισε το Νόμπελ το 1949, είναι γνωστός για τον περίπλοκο και απαιτητικό του γραφικό ύφος.

Το πρώτο κεφάλαιο του Ο αχός και το πάθος είναι ιδιαίτερα δύσκολο, αφηγούμενο τις σκέψεις του Μπέντζαμιν, του νεότερου γιου μιας οικογένειας του Νότου. Η αφήγηση μας τοποθετεί το 1928, αλλά η ροή της σκέψης του αφηγητή μας οδηγεί σε διάφορες χρονικές στιγμές και καταστάσεις που επηρεάζουν την οικογένεια Κόμπσον. Ο αναγνώστης που καταφέρει να διαπεράσει την αρχική του δυσκολία θα ανακαλύψει μια πραγματικά πλούσια και σύνθετη ιστορία.

Στη συνέχεια, η αφήγηση αλλάζει με τον Κουέντιν, αδελφό του Μπέντζι, να προσπαθεί να σταματήσει τον χρόνο με τη δραστική πράξη που εκφράζει την αγωνία του. Η αφήγηση μεταφέρεται στον τρίτο αδελφό, Τζέισον, που εισάγει μία πιο πραγματιστική οπτική στον κόσμο τους. Στο τελικό κεφάλαιο, ο Φόκνερ επιλέγει την τρίτη προσωπική αφήγηση, δίνοντας στον αναγνώστη μια αίσθηση ολοκλήρωσης, αν και η πολυπλοκότητα και τα μυστικά της οικογένειας παραμένουν.

Όλο αυτό το λογοτεχνικό βιώμα είναι ένα Μεσογειακό-σαιξπηρικό μύθο, που αποκαλύπτει την ψυχή ενός τόπου και τις ρίζες του ανθρώπινου νου. Η δυναμική της λογοτεχνίας του Φόκνερ λειτουργεί ως ένας λαβύρινθος, προσκαλώντας μας να εξερευνήσουμε τα σκοτεινά μυστικά και τις ισορροπίες των χαρακτήρων του. Το μυθιστόρημα, το οποίο έχει κυκλοφορήσει ξανά υπό τον τίτλο Η βουή και η μανία στο παρελθόν, είναι αναμφίβολα προκλητικό, αλλά αποτελεί ανεκτίμητο κομμάτι της λογοτεχνίας.

Πηγή: kathimerini.gr