Η Μαγεία της Κεραμικής και η Φυσική Αισθητική στα Φυτά
Δεν θυμάμαι την εποχή της μεγάλης ακμής της κεραμικής, αλλά οι εμπειρίες μου από τα Κανατάδικα του Μαρουσιού, όπου έζησα σαν μαθητής του Γυμνασίου, έχουν μείνει ανεξίτηλες. Θυμάμαι τους αγγειοπλάστες που εργάζονταν κατά μήκος της λεωφόρου, και πώς, τα Σάββατα, παρακολουθούσα τον τρόπο που τα χέρια τους μορφοποιούσαν τον πηλό σε απλά, αλλά όμορφα κομμάτια. Έκανα κι εγώ τα πρώτα μου πειράματα στην κεραμική, και παρά την τελική μου προτίμηση στα φυτά, ποτέ δεν σταμάτησα να αγαπώ την τέχνη αυτή.

Αυτή η αγάπη με οδήγησε στο να δημιουργήσω εντυπωσιακούς ταρατσόκηπους με εκλεπτυσμένες πήλινες γλάστρες, οι οποίες δεν είναι απλώς πρακτικές, αλλά και αισθητικά όμορφες. Ο πηλός ως υλικό έχει μοναδικά πλεονεκτήματα: «αναπνέει», διατηρεί θερμοκρασίες χαμηλότερες το καλοκαίρι και προσφέρει μια φυσική αίσθηση. Αν και υπάρχουν ελκυστικές συνθετικές γλάστρες, η γήινη αίσθηση που προσφέρει ο πηλός δεν συγκρίνεται.

Μια από τις πρόσφατες προτιμήσεις μου είναι τα παραδοσιακά κρητικά πιθάρια, τα οποία αναδεικνύουν τη φυσική ομορφιά των φυτών. Οι φόρμες και τα σχέδια τους προέρχονται από την αρχαία αγγειοπλαστική των Μινωιτών και αντικατοπτρίζουν τη λειτουργικότητα και τη διαχρονικότητα του πηλού. Ενδιαφέρον είναι ότι τα μεγάλα πήλινα δοχεία χρησιμοποιήθηκαν για πρώτη φορά στην ιστορία και ως γλάστρες.

Όσον αφορά τη φροντίδα των φυτών, είναι η κατάλληλη εποχή για μεταφυτεύσεις, εφόσον τα φυτά έχουν ολοκληρώσει την ανθοφορία τους. Παρατηρούμε το ριζικό τους σύστημα για να διαπιστώσουμε αν χρειάζονται περισσότερο χώρο. Ακολουθούμε προσεκτικά τα βήματα: προμηθευόμαστε νέο φυτόχωμα και μεγαλύτερη γλάστρα με αποστράγγιση, ανακατεύουμε φρέσκο χώμα, και ποτίζουμε ιδανικά για να βοηθήσουμε τα φυτά να ανακάμψουν.

Στο ποτιστήρι μπορούμε να προσθέσουμε εκχύλισμα φυκιών για καλύτερη ανάκαμψη. Είναι σημαντικό να κρατάμε τα φυτά σε σκιερό μέρος για λίγο, ώστε να ανακτήσουν τις δυνάμεις τους γρηγορότερα. Πηγή: kathimerini.gr.