Εξερευνώντας την Ευρώπη: Μια Ζωντανή Εικόνα Πόλεων και Πολιτισμών
Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Παρισιού προσέφεραν μοναδικές συγκινήσεις και φωτογραφίες, με αξιοσημείωτες στιγμές που καταγράφηκαν στις αυτοσχέδιες εξέδρες της Πλας ντε Κονκόρντ και του Τροκαντερό, μπροστά από τον Πύργο του Άιφελ. Λίγο πριν την ολοκλήρωση των Παραολυμπιακών Αγώνων, οι εργάτες απομάκρυναν τις μεταλλικές κατασκευές υπό βροχή. Ταυτόχρονα, οι επισκέπτες έπαιρναν το τίμημα των Ολυμπιακών – η τιμή του εισιτηρίου για τις δημόσιες συγκοινωνίες αυξήθηκε, ενώ οι μετακινήσεις με τα πόδια έγιναν καθημερινή ρουτίνα.

Από την άλλη πλευρά, στο Λουξεμβούργο, η ατμόσφαιρα είναι ήσυχη και τα γούστα κομψά, αν και υπάρχει περιθώριο για πιο προσιτές επιλογές. Οι νέοι αναζητούν κουπόνια σε free press εφημερίδες, ενώ οι ντόπιοι παρακολουθούν τους ξένους που κόβουν βόλτες στην κεντρική πλατεία. Διαφορετικές δράσεις, όπως οι φιγούρες break dancing από Βραζιλιάνους και Πορτογάλους, προσθέτουν ζωή στην πλατεία, παρά τη βροχή.

Στην Ολλανδία, οι ηλιόλουστες ημέρες ενθαρρύνουν τις ποδηλατικές βόλτες στα κανάλια, με τους κατοίκους να απολαμβάνουν τον καλοκαιρινό καιρό. Ξεκινώντας από την Ουτρέχτη, απολαμβάνουν διάφορες εκδηλώσεις, όπως την πλωτή παρέλαση του Pride στη Λάιντεν, ενώ η αγορά στέγης για τους expats παραμένει μια πρόκληση.

Στο Βερολίνο, η ζωή φαίνεται να μην είναι τόσο οργανωμένη, με καθυστερήσεις στα μέσα μεταφοράς, αποτέλεσμα της χρόνιας υποχρηματοδότησης. Μπορεί οι Γερμανοί να συνδέονται με την ακρίβεια, όμως εδώ φαίνεται ότι οι χρονοθυρίδες ανατροφοδοτούν μια διαφορετική πραγματικότητα.

Το Μόναχο με θολό καιρό προσπαθεί να ανακάμψει από τις καταιγίδες με τουρίστες που αναζητούν σουβενίρ και ομπρέλες για να εξερευνήσουν την υπέροχη Μαριένπλατς, σε μια πόλη που συνδυάζει την παράδοση με πιο σύγχρονες επιρροές.

Στη Λιουμπλιάνα, η αρχιτεκτονική προκαλεί θαυμασμό, με καθολικές εκκλησίες να συνυπάρχουν με μπρουταλιστικά κτίρια, αν και οι ντόπιοι ανησυχούν για την τουριστική ανάπτυξη που μετατρέπει το κέντρο σε luνα πάρκ.

Η Ζάγκρεμπ, με τον όμορφο τηςμό, θυμίζει πως οι μεγάλες αλέες και οι ήχοι της μουσικής μετά τα μεσάνυχτα αποτελούν χαρακτηριστικά μιας πόλης που αναζητά τη δική της ταυτότητα.

Στο Βελιγράδι, οι ιστορικές μνήμες από τον εθνικισμό ζωντανεύουν σε σημεία της πόλης. Ο καφές και τα brunch στα Εξάρχεια έχουν βρει τη θέση τους στο Ντόρτσολ, όπου οι αντιφάσεις ανάμεσα στο παλαιό και το νέο αναμειγνύουν τις καθημερινές στιγμές με τα ιστορικά κατάλοιπα.

Πηγή: kathimerini.gr