Αποταμίευση μέσα από μικρές αλλαγές στην καθημερινότητα

Καθίσταται αδιαμφισβήτητο ότι η αποταμίευση, ακόμα και ενός μικρού ποσού καθημερινά, μπορεί να αποφέρει σημαντικά οφέλη στο μέλλον. Η αλλαγή μίας συνήθειας, όπως η παρασκευή καφέ στο σπίτι, μπορεί να σχετίζεται με εξοικονόμηση περίπου 2,5 ευρώ ανά ημέρα. Ακολουθώντας αυτήν τη συνήθεια, ένα άτομο μπορεί να εξοικονομήσει έως και 75 ευρώ το μήνα. Είναι κρίσιμο, λοιπόν, να κατανοήσουμε τη δύναμη αυτής της μικρής τροποποίησης στην καθημερινότητά μας και πώς μπορεί να προσφέρει ένα αξιοπρεπές κεφάλαιο στο μέλλον.

Ασχέτως του αν θα επιλέξετε να κόψετε το καφέ της ημέρας ή μια άλλη καθημερινή συνήθεια, το σημαντικό είναι η συνειδητοποίηση της αποταμίευσης. Για παράδειγμα, 75 ευρώ το μήνα μπορεί να μεταφραστούν σε 10.213 ευρώ μετά από 10 χρόνια ή και 23.323 ευρώ ύστερα από 20 χρόνια, εάν επενδυθούν με προσοχή.

Επιπρόσθετα, εάν ο αποταμιευτής επιλέξει να τοποθετήσει τα χρήματα του σε μια ασφαλή επένδυση, όπως προθεσμιακούς λογαριασμούς ή έντοκα γραμμάτια, με μέση ετήσια απόδοση 2,5%, μπορεί να καταλήξει σε ποσό 16.359 ευρώ μετά από 15 χρόνια. Αν αποφασίσει να επενδύσει σε αμοιβαία κεφάλαια, η μέση ετήσια απόδοση μπορεί να φτάσει έως και 6%, εξασφαλίζοντας του περισσότερα από 34.000 ευρώ σε 20 χρόνια.

Συνοπτικά, η αποταμίευση έστω και ενός μικρού ποσού μπορεί να έχει μακροπρόθεσμα θετικά αποτελέσματα. Απαιτεί ωστόσο επιμονή και στρατηγική σκέψη για να φέρει τα επιθυμητά αποτελέσματα.

Πηγή: kathimerini.gr