Τίτλος: Η Ιρανική Αντίδραση στην Ισραηλινή Επιθετικότητα και οι Γεωπολιτικές Διαστάσεις της Κρίσης
Η επίθεση που πραγματοποίησε το Ιράν κατά του Ισραήλ στις 1 Οκτωβρίου 2023, ήταν μια αναμενόμενη ενέργεια του ιρανικού καθεστώτος. Αυτό συνέβη μετά από δύο εβδομάδες εντατικών στρατιωτικών επιθέσεων κατά της Χεζμπολάχ, οι οποίες είχαν ως αποτέλεσμα την μερική αποδυνάμωση των στρατηγικών δυνατοτήτων της. Παρά τις εσωτερικές ενστάσεις που εκφράστηκαν στην Τεχεράνη, κυρίως από τον νέο πρόεδρο Μασούντ Πεζεσκιάν, οι σκληρές δυνάμεις του καθεστώτος αντελήφθησαν ότι η αδράνεια θα μπορούσε να οδηγήσει σε περαιτέρω ισραηλινές επιθέσεις.

Το Ιράν δεν έχει εναλλακτική επιλογή παρά να αντιδράσει, εφόσον το Ισραήλ επιταχύνει την στρατηγική του κατά της Χεζμπολάχ, της οποίας η ύπαρξη συνδέεται άρρηκτα με τους Φρουρούς της Ισλαμικής Επανάστασης. Η απραξία της Ιρανικής κυβέρνησης, που διήρκεσε πάνω από δύο εβδομάδες, δημιούργησε ψυχολογική αποσταθεροποίηση μεταξύ της κυβέρνησης και της Χεζμπολάχ.

Η στρατηγική του Ισραήλ φαίνεται να στοχεύει όχι απλά στη διασφάλιση των βόρειων συνόρων του, αλλά και στην εκτενή αποδυνάμωση της Χεζμπολάχ, προκειμένου να την καταστήσει ευάλωτη στις επιθέσεις των εσωτερικών της εχθρών και να δημιουργήσει συνθήκες για την επιστροφή των εκτοπισμένων Λιβανέζων πολιτών. Οι τρέχουσες στρατιωτικές επιχειρήσεις του Ισραήλ υποδηλώνουν ότι οι στόχοι του περιλαμβάνουν και τον έλεγχο του Λιβάνου, γεγονός που προμηνύει μια πολύ δυσκολότερη και πιο επώδυνη στρατιωτική εκστρατεία σε σχέση με προηγούμενες επιχειρήσεις.

Η κατάσταση την επιφυλάσσει ένα καθοριστικό ερώτημα: αν η ισραηλινή απάντηση θα είναι συμμετρική ή αν θα επιδιώξει την καταστροφή της ιρανικής υποδομής πετρελαίου. Ο πρόεδρος Μπάιντεν έχει δημόσια προειδοποιήσει το Ισραήλ μην επιτεθεί στις ιρανικές πυρηνικές υποδομές, κάτι που θα μπορούσε να έχει σοβαρές πολιτικές συνέπειες για τους Δημοκρατικούς αν και η υλοποίηση μιας μαζικής ισραηλινής επίθεσης είναι εξαιρετικά δύσκολη χωρίς αμερικανική υποστήριξη.

Οποιεσδήποτε ισραηλινές στρατιωτικές ενέργειες κατά της ιρανικής πετρελαϊκής υποδομής θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε αντίποινα από το Ιράν, πιθανώς μέσω επιθέσεων στη Ιορδανία ή σε άλλους συμμάχους των ΗΠΑ στην περιοχή, με αποτέλεσμα μια επικίνδυνη κλιμάκωση της κατάστασης. Εν τέλει, το Ισραήλ πρέπει να επικεντρωθεί σε στρατηγικούς στρατιωτικούς στόχους, αποφεύγοντας να προκαλέσει μια υπερβολική επιδείνωση της κατάστασης στην περιοχή που θα μπορούσε να υποδαυλίσει περαιτέρω συγκρούσεις.

Πηγή: kathimerini.gr