Πτώση του δείκτη διευθυντών προμηθειών της Ευρωζώνης υποδεικνύει ανάγκη νομισματικής χαλάρωσης από την ΕΚΤ
Η πρόσφατη πτώση του σύνθετου δείκτη διευθυντών προμηθειών (PMI) στην Ευρωζώνη προκαλεί ανησυχία στο επενδυτικό κοινό και τους αναλυτές, καθώς υποχρεώνει πολλούς να προεξοφλήσουν πιθανή νομισματική χαλάρωση από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) έως 43 μονάδες βάσης μέχρι το τέλος του 2024. Το νέο αυτό δεδομένο δείχνει ότι υπάρχει πιθανότητα μεγαλύτερης παρέμβασης από την ΕΚΤ, ιδίως στη συνεδρίαση του Δεκεμβρίου.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της S&P Global, η δραστηριότητα του ιδιωτικού τομέα της Ευρωζώνης υποδεικνύει ότι η τόνωση της οικονομίας που παρατηρήθηκε στην αρχή του έτους ενδέχεται να έχει εξαντληθεί. Ιδιαίτερα, τα στοιχεία καταδεικνύουν ότι οι καταναλωτές είναι πιο διστακτικοί στις δαπάνες τους, παρά την πτώση του πληθωρισμού και την αύξηση των μισθών. Συνδυαστικά με την αδύναμη εξωτερική ζήτηση, ειδικά από την Κίνα, οι ευρωπαϊκές βιομηχανίες αντιμετωπίζουν αυξανόμενες προκλήσεις.

Η εξασθένηση στη μεταποίηση στη Γερμανία συμβάλλει στην πτώση του συνολικού δείκτη, ο οποίος διαμορφώνεται στις 48,9 μονάδες, κάτω από τις προβλέψεις των 50,5 μονάδων. Αυτό δημιουργεί φόβους για τη δυνητική ανάπτυξη και τις πιθανότητες επιτοκιακής μείωσης, με τον Τζούσι Χιλτζάνεν, στρατηγικό αναλυτή της SEB, να εκφράζει την ανησυχία του σχετικά με τις προοπτικές της οικονομίας.

Ταυτόχρονα, ορισμένα μέλη της ΕΚΤ προειδοποιούν ότι η παρατεταμένη διατήρηση υψηλών επιτοκίων μπορεί να προκαλέσει βλάβη στην οικονομία. Ο Πιέρο Τσιπολόνε, μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου της ΕΚΤ, ανέφερε ότι «υπάρχει πραγματικός κίνδυνος η τοποθέτησή μας να γίνει πολύ περιοριστική». Αντίθετα, οι πιο συντηρητικοί αξιωματούχοι της ΕΚΤ εκφράζουν ανησυχίες για τον επίμονα υψηλό πληθωρισμό στον τομέα των υπηρεσιών, υπογραμμίζοντας την ανάγκη να προχωρήσουν με προσοχή στις αποφάσεις τους.

Αξιοσημείωτο είναι ότι οι αναλυτές, όπως ο Τζέιμι Ρας από το Bloomberg Economics, προβλέπουν ότι η Ευρωζώνη θα σημειώσει ανάπτυξη μόλις 0,2% στο τρίτο τρίμηνο, διατηρώντας τον ρυθμό της από το δεύτερο τρίμηνο. Η μακρόχρονη πολιτική αστάθεια και οι γεωπολιτικές εντάσεις, όπως οι συγκρούσεις στην Ουκρανία και τη Μέση Ανατολή, επιβαρύνουν επίσης την οικονομική κατάσταση των νοικοκυριών στην περιοχή.

Πηγή: kathimerini.gr