Πράσινες Επενδύσεις και Προκλήσεις στη Νοτιοανατολική Ευρώπη και την Ελλάδα
Η πράσινη μετάβαση αποτελεί μια μεγάλη ευκαιρία για την Ευρώπη, και η Ελλάδα μπορεί να διαδραματίσει ηγετικό ρόλο σε αυτήν μέσα από στρατηγικές επενδύσεις που επικεντρώνονται στη βιωσιμότητα και την καινοτομία. Όπως ανέφερε ο Ιωάννης Τσακίρης, vice-president της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (EIB), οι επενδύσεις σε Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ) όχι μόνο συμβάλλουν στη μείωση των εκπομπών CO2, αλλά δημιουργούν και νέες, ποιοτικές θέσεις εργασίας. Ο κ. Τσακίρης επισήμανε την ηλεκτρική διασύνδεση των νησιών με την ηπειρωτική Ελλάδα, που υλοποιείται σε συνεργασία με τον ΑΔΜΗΕ, καθώς και έργα αποθήκευσης και παραγωγής μπαταριών.

Η Ράνια Αικατερινάρη, πρόεδρος της Εκτελεστικής Επιτροπής του ΣΕΒ, τόνισε τον κρίσιμο ρόλο της βιομηχανίας ως πρώτου εργοδότη και την ανάγκη για συνεχιζόμενες επενδύσεις. Σημείωσε τις προκλήσεις που καλείται να αντιμετωπίσει ο κλάδος, όπως η ψηφιακή επιτάχυνση, οι υψηλές τιμές ενέργειας και πρώτων υλών, καθώς και οι δυσκολίες στη χρηματοδότηση. Επίσης, αναφέρθηκε στο Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα που προβλέπει επενδύσεις 95 δισ. ευρώ μέχρι το 2030 και στη σημασία της εγχώριας παραγωγής τεχνολογιών για την υποστήριξη της απανθρακοποίησης.

Από την πλευρά της, η Αγγελική Καλλιγιαννάκη, associate director στην EBRD, επεσήμανε την ευθυγράμμιση όλων των σχεδίων της τράπεζας με τη Συμφωνία των Παρισίων και τη φιλοδοξία της να γίνει Πράσινη Τράπεζα μέχρι το 2025. Υπογράμμισε τη σημασία των συνεργασιών και πρότεινε τη δημιουργία ενός νέου Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, που θα μπορούσε να προωθήσει σημαντικές πρωτοβουλίες για την πράσινη μετάβαση.

Ο Chris Barton, επίτροπος Εμπορίου του Ηνωμένου Βασιλείου για την Ευρώπη, τόνισε τη συμμετοχή βρετανικών επιχειρήσεων στην απανθρακοποίηση και δήλωσε πως υπάρχουν ευκαιρίες συνεργασίας με την Ε.Ε. και την Ελλάδα. Ανέλυσε τις επενδυτικές προοπτικές που προκύπτουν από τη μείωση των εκπομπών και την αύξηση βιώσιμων επενδύσεων.

Συντονιστής της συζήτησης ήταν ο John Andrews, consultant editor του «The Economist». Πηγή: kathimerini.gr