Ηλεκτρική Διασύνδεση Ελλάδας Κύπρου Στρατηγικής Σημασίας για την Ενεργειακή Μετάβαση
Η υπογραφή Πλαισίου Κατανόησης μεταξύ Ελλάδας και Κύπρου για την προώθηση της ηλεκτρικής διασύνδεσης πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Παρασκευής από τον Έλληνα υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Θεόδωρο Σκυλακάκη, και τον Κύπριο ομόλογό του, Γιώργο Παπαναστασίου. Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση των υπουργείων Ενέργειας των δύο χωρών, η κίνηση αυτή προήλθε ως συνέχεια των αποφάσεων που ελήφθησαν κατά τη διάρκεια της πρόσφατης συνάντησης των Κυριάκου Μητσοτάκη και Νίκου Χριστοδουλίδη στην Αθήνα.

Η ηλεκτρική διασύνδεση Κύπρου–Κρήτης έχει ως στόχο την άρση της ενεργειακής απομόνωσης της Κύπρου, συνδέοντας το εθνικό σύστημα μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας της Κύπρου με τα διευρωπαϊκά συστήματα. Το έργο αυτό θεωρείται στρατηγικής σημασίας όχι μόνο για την Κύπρο και την Ελλάδα, αλλά και για ολόκληρη την Ε.Ε. Σημαντική πτυχή του είναι ότι θα διευκολύνει την ενεργειακή μετάβαση της Κύπρου, ενώ ταυτόχρονα θα υποστηρίξει την επιδίωξη της Ελλάδας να μετατραπεί σε διάδρομο μεταφοράς καθαρής ενέργειας.

Αναμένεται ότι το έργο θα επανεκκινήσει άμεσα, σύμφωνα με τις σχετικές αποφάσεις των Ρυθμιστικών Αρχών των δύο χωρών, όπως προσδιορίζεται στο Πλαίσιο Κατανόησης.

Πηγή: kathimerini.gr