Η Σταδιακή Ιδιωτικοποίηση των Ευρωπαϊκών Τραπεζών Μετά την Χρηματοπιστωτική Κρίση

Οι ευρωπαϊκές τράπεζες επιστρέφουν στον ιδιωτικό τομέα μετά από μια μακρόχρονη περίοδο κατά την οποία υπήρξαν σε καθεστώς κρατικής στήριξης λόγω της χρηματοπιστωτικής κρίσης που ξέσπασε πριν από 15 χρόνια. Οι κυβερνήσεις στην Ελλάδα και σε άλλες χώρες που επλήγησαν από την κρίση προχωρούν σε σταδιακή ιδιωτικοποίηση των τραπεζών τους, αντλώντας σημαντικά κεφάλαια, αν και αυτά είναι σαφώς λιγότερα από όσα είχαν δαπανηθεί για τη διάσωσή τους εκείνη την περίοδο.

Ειδικότερα, οι πωλήσεις μετοχών από ευρωπαϊκές κυβερνήσεις φτάνουν συνολικά τα 16 δισ. ευρώ, με τη μεγαλύτερη να είναι αυτή της NatWest, της πρώην Royal Bank of Scotland, η οποία ανήλθε σε 6,5 δισ. ευρώ. Στην ανάλυση που παρουσιάζει η Financial Times, δίνεται έμφαση στο γεγονός ότι πολλές από αυτές τις ιδιωτικοποιήσεις έχουν πραγματοποιηθεί τους τελευταίους 12 μήνες, καθώς οι κυβερνήσεις επιδιώκουν να επωφεληθούν από τις αυξήσεις στις τιμές των μετοχών.

Στις επόμενες μήνες, αναμένονται περισσότερες ιδιωτικοποιήσεις, με την Ελλάδα και την Ιταλία να προγραμματίζουν πωλήσεις τραπεζικών μεριδίων μέχρι το τέλος του έτους, και τη Βρετανία και την Ιρλανδία για τον επόμενο χρόνο. Στην Ελλάδα, το κράτος είχε αναγκαστεί να παρέχει 50 δισ. ευρώ στις τέσσερις μεγαλύτερες τράπεζες, και πέρυσι η κυβέρνηση αντλήθηκε 1,7 δισ. ευρώ μέσω ιδιωτικοποιήσεων της Alpha Bank, Eurobank και Τράπεζας Πειραιώς.

Ο CEO της UniCredit, Αντρέα Ορσέλ, ανέφερε ότι η τράπεζα προτίθεται να προχωρήσει σε πλήρη εξαγορά της Commerzbank, στην οποία πρόσφατα αύξησε το μερίδιό της στο 9%. Παράλληλα, η Ιρλανδία και η Ιταλία έχουν ξεκινήσει τις δικές τους διαδικασίες, έχοντας επίσης αντλήσει σημαντικά ποσά από μετοχές τραπεζών τους, όπως η ΑΙΒ και η Monte dei Paschi di Siena.

Πηγή: kathimerini.gr