Η Σημαντική Συμβολή της Βιομηχανίας στην Οικονομική Ανάπτυξη της Ελλάδας το 2024
Η υποχώρηση του μεριδίου της βιομηχανίας στη συνολική Ακαθάριστη Προστιθέμενη Αξία (ΑΠΑ) της Ελλάδας διαπιστώνεται παρά την ανθεκτικότητα του τομέα, όπως ανακοινώνει η Alpha Bank στο εβδομαδιαίο της Δελτίο Οικονομικών Εξελίξεων. Το μερίδιο της βιομηχανίας ανήλθε στο 16,1% το α΄ εξάμηνο του 2024, αν και αυτό παραμένει κάτω από τον μέσο όρο της Ευρωζώνης, που ήταν 18,8%.

Η αύξηση αυτή συνδέεται με τις επενδύσεις στη βιομηχανία που καταγράφηκαν από το 2020. Ωστόσο, οι αναλυτές επισημαίνουν την ανάγκη μιας ρεαλιστικής στρατηγικής για την ελληνική βιομηχανία, ώστε να μπορέσει να καινοτομήσει, να εξάγει και να δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας υψηλής αμειβόμενης αξίας.

Σύμφωνα με στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, η βιομηχανία είχε τη μεγαλύτερη συνεισφορά στην ανάπτυξη, με 82% της αύξησης της ΑΠΑ κατά 1,4% το πρώτο εξάμηνο. Υπάρχουν ενδείξεις θετικής πορείας και επιδόσεων, όπως η αύξηση του γενικού δείκτη βιομηχανικής παραγωγής κατά 6,4% και η αύξηση του δείκτη κύκλου εργασιών στη βιομηχανία κατά 4,6%.

Αξιοσημείωτο είναι ότι οι εργαζόμενοι στη βιομηχανία ξεπέρασαν το μισό εκατομμύριο, ένα νούμερο που δεν είχε παρατηρηθεί από τα τέλη του 2010. Παρά τις θετικές εξελίξεις, οι ελληνικές επιχειρήσεις αντιμετωπίζουν υψηλές τιμές ενέργειας, με αναφορές ότι είναι 2-5 φορές υψηλότερες από τις αντίστοιχες των Ηνωμένων Πολιτειών. Η κατάσταση αυτή καθιστά αναγκαία την παρέμβαση για την αντιμετώπιση των στρεβλώσεων στην αγορά ενέργειας.

Πηγή: kathimerini.gr