Η πολυπλοκότητα της ισραηλινοϊρανικής σύγκρουσης και οι επιπτώσεις στην παγκόσμια οικονομία
Οι πρόσφατες διαρροές από τον Λευκό Οίκο που δημοσιεύθηκαν στην Washington Post, αναφορικά με την υποχρέωση του Ισραήλ να στοχεύσει μόνο στρατιωτικούς στόχους στο Ιράν, οδήγησαν σε σημαντική αποκλιμάκωση των τιμών του πετρελαίου κατά 5,3%. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα οι τιμές να επιστρέψουν στα επίπεδα πριν από την ιρανική επίθεση με βαλλιστικούς πυραύλους στις 1 Οκτωβρίου. Παρά την αρχική ικανοποίηση της κ. Χάρις, τα θετικά νέα για την περιοχή και την παγκόσμια οικονομία δεν έχουν διάρκεια.

Οι ισραηλινές δυνάμεις, αν και δεν έχουν πρόσβαση σε διατρητικά πυρομαχικά που θα μπορούσαν να βλάψουν το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα, μπορούν να επικεντρωθούν στην καταστροφή των ενεργειακών υποδομών του Ιράν. Ιδιαίτερα, σε περίπτωση που αυτό συμβεί, το Ιράν αναμένεται να ανταποκριθεί με επιθέσεις στον ισραηλινό ενεργειακό τομέα. Η προειδοποίηση αυτή φαίνεται ότι έχει ήδη παρατηρηθεί, καθώς επιθέσεις από τη Χεζμπολάχ έχουν αποδείξει ότι κανένα αντιαεροπορικό σύστημα δεν είναι άτρωτο.

Η απάντηση του Ιράν σε οποιαδήποτε ισραηλινή επίθεση ενδέχεται να περιλαμβάνει στοχεύσεις στα διυλιστήρια αερίου και τις πλατφόρμες παραγωγής στο Ισραήλ, γεγονός που μπορεί να φέρει δραματικές συνέπειες στην ισραηλινή οικονομία, με περαιτέρω αντίκτυπο και στην Αίγυπτο, την οποία μεγάλο μέρος του αερίου του Ισραήλ τροφοδοτεί. Αυτή η κατάσταση θα μπορούσε, φυσικά, να αποσταθεροποιήσει ενεργειακά ολόκληρη την Ανατολική Μεσόγειο.

Βέβαια, οι εξελίξεις δεν περιορίζονται μόνο στην περιοχή, καθώς οι σύμμαχοι των ΗΠΑ στον Περσικό Κόλπο κλείνουν τον εναέριο χώρο τους σε ισραηλινά μαχητικά. Οι Ιρανοί προειδοποιούν τους γείτονές τους ότι θα ευθύνονται εάν οι ΗΠΑ χρησιμοποιήσουν τη στρατιωτική τους υποδομή για να επιτεθούν στο Ιράν, γεγονός που καθιστά την κατάσταση πιο τεταμένη.

Η δυνατότητα αντίκτυπου στην παγκόσμια οικονομία είναι σημαντική, καθώς οι Ιρανοί έχουν δείξει σε προηγούμενες περιπτώσεις, όπως η επίθεση το 2019 κατά της Σαουδικής Αραβίας, ότι είναι διατεθειμένοι να στοχοποιήσουν πετρελαϊκές εγκαταστάσεις γειτόνων τους σε περίπτωση που κριθεί αναγκαίο. Η κατάσταση είναι κρίσιμη, και όλοι ελπίζουν ότι οι Ισραηλινοί θα περιορίσουν τις επιθέσεις τους μόνον σε στρατιωτικούς στόχους.

Πηγή: kathimerini.gr