Η Παγκόσμια Νομισματική Χαλάρωση και οι Επιπτώσεις της στην Οικονομία μετά την Πανδημία
Λαμβάνοντας υπόψη τις πρόσφατες εξελίξεις στις κεντρικές τράπεζες, οι οποίοι πλέον συγκλίνουν στην κατεύθυνση της μείωσης των επιτοκίων, βρίσκεται σε εξέλιξη ένα πείραμα σε πραγματικό χρόνο. Οι αξιωματούχοι των κεντρικών τραπεζών προσπαθούν να αξιολογήσουν κατά πόσο τα υψηλότερα πραγματικά επιτόκια μπορούν να οδηγήσουν σε μια βραχύβια νομισματική χαλάρωση, μετά την πανδημία. Η απόφαση της Federal Reserve να προχωρήσει σε μείωση των επιτοκίων κατά μισή ποσοστιαία μονάδα, μεγαλύτερη από την προσδοκώμενη, μπορεί να έχει εκτεταμένες συνέπειες, δεδομένου ότι και άλλες κεντρικές τράπεζες, όπως η ΕΚΤ και η Τράπεζα της Αγγλίας, έχουν ακολουθήσει παρόμοιες στρατηγικές.

Ο πρόεδρος της Fed, Ζερόμ Πάουελ, ανέφερε ότι οι συνθήκες που ίσχυαν πριν από την πανδημία, με σχεδόν μηδενικά επιτόκια στις ΗΠΑ και αρνητικά στην Ευρώπη, δεν είναι πιθανό να επιστρέψουν σύντομα. Αυτή η νέα πραγματικότητα έχει οδηγήσει σε αβεβαιότητα σχετικά με το τι σημαίνει το «ουδέτερο» επιτόκιο και κατά πόσο αυτό είναι υψηλότερο πλέον σε σύγκριση με το παρελθόν. Οι αξιωματούχοι σε Ουάσιγκτον, Φρανκφούρτη και Λονδίνο παρακολουθούν προσεκτικά την εξέλιξη των οικονομικών συνθηκών καθώς τα επιτόκια υποχωρούν, διαπιστώνοντας ότι η ανάγκη για έλεγχο του πληθωρισμού και ανάπτυξη των οικονομιών θα μπορούσε να απαιτεί υψηλότερους ρυθμούς.

Μολονότι αναγνωρίζεται ότι μόνο η Τράπεζα της Ιαπωνίας περιορίζει τη νομισματική πολιτική της, όλες οι άλλες κεντρικές τράπεζες προχωρούν σε διαδικασία χαλάρωσης. Ωστόσο, μένει να δούμε πόσο θα διαρκέσει αυτή η λογική και πώς θα επηρεάσει τις παγκόσμιες συνθήκες δανεισμού για την αγορά σπιτιών, αυτοκινήτων ή τη δημιουργία επιχειρήσεων. Οι επόμενοι μήνες θα είναι κρίσιμοι για την κατεύθυνση του κόστους δανεισμού σε παγκόσμιο επίπεδο.

Πηγή: kathimerini.gr