Η Ευρώπη χρειάζεται μαζικές επενδύσεις για να διατηρήσει την ανταγωνιστικότητα και να κλείσει το τεχνολογικό χάσμα
Η πρόσφατη έκθεση Ντράγκι αναδεικνύει την ανάγκη για ετήσιες επενδύσεις 750-800 δισ. ευρώ στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ώστε να διατηρηθεί η ανταγωνιστικότητα της σε σχέση με τις ΗΠΑ και την Κίνα. Αυτές οι επενδύσεις είναι κρίσιμες για την κάλυψη του τεχνολογικού χάσματος σε τομείς όπως η πράσινη ενέργεια, ο ψηφιακός μετασχηματισμός και η καινοτομία. Ιδιαίτερα, 450 δισ. ευρώ θα κατευθυνθούν στον τομέα της ενέργειας, ενώ η στήριξη του ιδιωτικού τομέα και η χρηματοδότηση των επενδύσεων παραμένουν κεντρικές προτεραιότητες.

Σε αυτό το πλαίσιο, οι τράπεζες καλούνται να προσφέρουν καινοτόμες λύσεις και υπηρεσίες που θα υποστηρίξουν τις επιχειρήσεις, επιβεβαιώνοντας τον ρόλο τους στην οικονομία. Η Εθνική Τράπεζα, γνωστή ως η «Τράπεζα της Ενέργειας» στην ελληνική αγορά, έχει αναπτύξει το νέο προϊόν αντιστάθμισης κινδύνου Energy Baseload Swap (EBS), το οποίο επιτρέπει στις επιχειρήσεις να σταθεροποιήσουν το ενεργειακό τους κόστος για έως και 10 χρόνια. Ειδικότερα, αυτό το προϊόν απευθύνεται τόσο σε ενεργοβόρες βιομηχανίες, όσο και σε παραγωγούς Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ), επιτρέποντάς τους να εξασφαλίσουν τις τιμές πώλησης.

Παράλληλα, η Εθνική Τράπεζα έχει προχωρήσει στη σύναψη σημαντικών συμφωνιών για τυποποιημένα χρηματοδοτικά πλαίσια που αφορούν υπάρχουσες και μελλοντικές συναλλαγές ΑΠΕ, προσφέροντας ευελιξία και ταχύτητα στην υλοποίηση έργων. Το 2023, η τράπεζα ξεπέρασε το 1 δισ. ευρώ σε χρηματοδοτήσεις έργων ΑΠΕ, στηρίζοντας έτσι τις τελευταίες καινοτομίες στο χώρο της πράσινης ενέργειας.

Επιπλέον, η στρατηγική αυτή περιλαμβάνει τη χρηματοδότηση πλωτής μονάδας αποθήκευσης και επαναεριοποίησης υγροποιημένου φυσικού αερίου στη Βόρεια Ελλάδα, αναδεικνύοντας τη χώρα ως ενεργειακό κόμβο. Αυτή η προσέγγιση σχετίζεται και με τη χρήση «καθαρότερων» ορυκτών καυσίμων, ειδικά φυσικού αερίου.

Στην έκθεση Ντράγκι, υπογραμμίζεται επίσης η σημασία της επανάστασης στην τεχνολογία και της τεχνητής νοημοσύνης, για την οποία απαιτούνται σημαντικές επενδύσεις σε υποδομές. Η Ελλάδα, προσφέροντας ενέργεια, διασύνδεση και γεωπολιτική σταθερότητα, μπορεί να καταστεί κεντρικός κόμβος στην αγορά των cloud δεδομένων, με την αξία της εγχώριας αγοράς data centers να προβλέπεται να αυξηθεί σημαντικά.

Για να υποστηρίξει αυτές τις εξελίξεις, η Εθνική Τράπεζα έχει χρηματοδοτήσει διασυνδέσεις καλωδίων δεδομένων, όπως το East Med Corridor. Επιπλέον, μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, έχει διαθέσει πόρους για τον ψηφιακό μετασχηματισμό των επιχειρήσεων.

Η Εθνική Τράπεζα παρέχει επίσης υπηρεσίες προσαρμοσμένες στους πελάτες, όπως για την αντιστάθμιση κινδύνων που σχετίζονται με επιτόκια, συναλλαγματικές ισοτιμίες και τιμές ενέργειας, λειτουργώντας ως γέφυρα για την προσέλκυση νέων επενδύσεων και την ενίσχυση της ελληνικής οικονομίας.

Πηγή: kathimerini.gr