Η Ελλάδα προσελκύει ψηφιακούς νομάδες από τρίτες χώρες και την Ευρώπη
Εκτιμάται ότι περίπου 2.000 πολίτες τρίτων χωρών έχουν αποκτήσει ή διεκδικούν την άδεια διαμονής ψηφιακού νομά στην Ελλάδα, με στόχο να εγκατασταθούν για τουλάχιστον δύο χρόνια και να παρέχουν τις υπηρεσίες τους εξ αποστάσεως. Αν προστεθούν οι Ευρωπαίοι ψηφιακοί νομάδες, ο συνολικός αριθμός αυξάνεται ακόμα περισσότερο.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου, σήμερα υπάρχουν 242 ενεργές άδειες διαμονής διετούς διάρκειας για ψηφιακούς νομάδες και τα μέλη της οικογένειάς τους, ενώ 1.985 άδειες είναι σε εκκρεμότητα λόγω γραφειοκρατικών ζητημάτων. Αυτή η κατάσταση δείχνει ότι το συνολικό πλήθος όσων έχουν ή διεκδικούν πρωτογενώς τον τίτλο του «ψηφιακού νομά» ξεπερνά τους 2.200, συμπεριλαμβανομένων μερικών ανανεώσεων.

Η πλειονότητα των αιτήσεων προέρχεται από πολίτες των ΗΠΑ και της Ρωσίας, οι οποίοι, λόγω των κυρώσεων μετά την εισβολή στην Ουκρανία, δεν μπορούν να επενδύσουν σε άλλες κατηγορίες βίζας, όπως η golden visa. Η Ελλάδα προσφέρει μια 12μηνη εθνική θεώρηση εισόδου για ψηφιακούς νομάδες, ενώ οι υπήκοοι τρίτων χωρών που ταξιδεύουν ως τουρίστες μπορούν να επωφεληθούν της δυνατότητας παραμονής και εργασίας στη χώρα.

Η τάση αυτή δεν φαίνεται να περιορίζεται, αν και παρατηρείται μείωση του ενδιαφέροντος σε σχέση με την περίοδο της πανδημίας. Σύμφωνα με τον Νίκο Διαμαντόπουλο, γενικό διευθυντή της Marketing Greece, οι πολυεθνικές εταιρείες προσφέρουν στους υπαλλήλους τους εναλλακτικά μοντέλα εργασίας από οπουδήποτε, αλλά η αύξηση της ζήτησης δεν είναι τόσο δραματική όσο τα προηγούμενα χρόνια.

Παρά τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Αθήνα, όπως η κυκλοφοριακή συμφόρηση και οι παλαιωμένες υποδομές, η πόλη δείχνει να είναι ιδιαίτερα ελκυστική για τους ψηφιακούς νομάδες. Μία έρευνα της Savills επιβεβαίωσε ότι η Αθήνα είναι στις 25 κορυφαίες πόλεις για απασχόληση εξ αποστάσεως. Το ήπιο κλίμα, ο πολιτιστικός πλούτος και οι σχετικές τιμές στα ενοίκια συμβαδίζουν με την καλή ποιότητα ζωής που προσφέρει.

Το βαρόμετρο «Work from Anywhere» της International Workplace Group (IWG) κατατάσσει την Αθήνα στις πιο ελκυστικές πόλεις για workation, αν και βρίσκεται κάτω από άλλες πόλεις όπως η Βουδαπέστη και η Βαρκελώνη. Τα δυνατά σημεία της Αθήνας περιλαμβάνουν το ζεστό κλίμα και την κατάσταση των μεταφορών, ενώ οι αδυναμίες της αφορούν τις χαμηλές ταχύτητες του Ιντερνετ και το σχετικά υψηλό κόστος διαβίωσης.

Πηγή: kathimerini.gr