Η αύξηση των επιτυχημένων προσφυγών φορολογουμένων και οι διαδικασίες ψηφιακής υποβολής στην ΑΑΔΕ
Επιτυχής ήταν η έκβαση των προσφυγών για το 30% των φορολογουμένων που αμφισβήτησαν τη φορολογική διοίκηση μεταξύ Ιανουαρίου και Ιουλίου, όπως αναδεικνύουν τα στοιχεία της ΑΑΔΕ. Από τις 4.186 ενδικοφανείς προσφυγές που κατατέθηκαν κατά το πρώτο εξάμηνο του 2024, οι 4.062 εξετάστηκαν, με 1.306 φορολογούμενους να δικαιώνονται, οδηγώντας σε ολική ή μερική διαγραφή των φόρων, προσαυξήσεων και προστίμων. Το ποσοστό επιτυχίας των προσφυγών ανήλθε στο 32,16%, γεγονός που σημαίνει ότι περίπου ένας στους τρεις φορολογούμενους απέφυγε τις χρεώσεις που του επιβλήθηκαν.

Από τις υποθέσεις που απορρίφθηκαν από τη Διεύθυνση Επίλυσης Διαφορών (ΔΕΔ), το 40,65% κατέθεσε προσφυγές στα δικαστήρια. Επιπλέον, 117 προσφυγές απορρίφθηκαν σιωπηρά, καθώς η ΔΕΔ δεν εξέδωσε απόφαση εντός 120 ημερών, ενώ 7 υποθέσεις τέθηκαν στο αρχείο λόγω παραίτησης των προσφυγόντων. Υπενθυμίζεται ότι, από το 2013 έως τον Αύγουστο του 2024, έχουν υποβληθεί 92.670 ενδικοφανείς προσφυγές, εκ των οποίων η ΔΕΔ έχει εκδικάσει τις 88.605. Σε 21.859 περιπτώσεις, η ΔΕΔ ακύρωσε τις αποφάσεις του φοροελεγκτικού μηχανισμού, προσφέροντας θετική έκβαση για περίπου το 25% των υποθέσεων.

Σημαντική είναι επίσης η ψηφιακή υποβολή των προσφυγών. Οι φορολογούμενοι έχουν πλέον τη δυνατότητα να υποβάλουν ηλεκτρονικά αίτημα για λάθη και παραλείψεις στους ελέγχους, με την προσφυγή να συνοδεύεται από τα απαραίτητα δικαιολογητικά σε ψηφιακή μορφή μέσω της πλατφόρμας της ΑΑΔΕ. Ο διαδικτυακός τόπος της ΑΑΔΕ (www.aade.gr) επιτρέπει την υποβολή ενδικοφανούς προσφυγής με τη χρήση των κωδικών πρόσβασης Taxisnet. Ειδικά για νομικά πρόσωπα, η υποβολή πραγματοποιείται από τον νόμιμο εκπρόσωπο με τους προσωπικούς του κωδικούς.

Επιπλέον, έχει παρατηρηθεί αύξηση της εισπραξιμότητας στους βασικότερους φόρους (ΦΠΑ, φόρος εισοδήματος φυσικών προσώπων, φόρος εισοδήματος νομικών προσώπων και ΕΝΦΙΑ), η οποία πλησίασε το 82%. Πηγή: kathimerini.gr