Εξελίξεις στην Αγορά Κατοικίας στην Ελλάδα με Βάση τα Δεδομένα του Μητρώου Αξιών Μεταβιβάσεων Ακινήτων
Αξιοποιώντας τα δεδομένα του Μητρώου Αξιών Μεταβιβάσεων Ακινήτων, εξετάζουμε τις πρόσφατες εξελίξεις στην ελληνική αγορά κατοικίας κατά την περίοδο ανάκαμψης. Το Μητρώο, το οποίο τηρείται από το υπουργείο Οικονομικών, παρέχει στοιχεία από το 2017 για την αγοραία αξία και άλλα σημαντικά χαρακτηριστικά, όπως την τιμή ζώνης, την περιοχή και την ηλικία των ακινήτων, επιτρέποντάς μας να αναλύσουμε τη σύνδεση αξίας και χαρακτηριστικών των ακινήτων και τις διαφορές ανά περιοχή.

Η ανάλυσή μας αφορά 132.189 μεταβιβάσεις μεταξύ 2017 και 2024. Παρατηρούμε ότι μεταξύ 2020 και 2023, ο αριθμός των μεταβιβάσεων αυξήθηκε κατά 56%, ενώ η αξία τους αυξήθηκε ακόμα περισσότερο, φτάνοντας το 108%. Αυτά τα αποτελέσματα υποδηλώνουν υπερθέρμανση της αγοράς, με τις περισσότερες συναλλαγές να συμβαίνουν στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη, κυρίως για παλαιά διαμερίσματα αξίας κάτω των 100.000 ευρώ.

Η αναλογία αγοραίας προς αντικειμενική αξία παρέχει ενδιαφέροντα συμπεράσματα. Η αρχική εκτίμηση της αντικειμενικής αξίας υπολογίζεται από την επιφάνεια του ακινήτου, την τιμή ζώνης και το ποσοστό συνιδιοκτησίας. Για παράδειγμα, διαμέρισμα στο Κολωνάκι μεταβιβάστηκε με τίμημα 690.000 ευρώ, ενώ η αντικειμενική του αξία εκτιμάται στα 513.000 ευρώ, καθιστώντας το κλάσμα αγοραίας προς αντικειμενική αξία στο 1,35 και υποδεικνύοντας υπερτίμηση κατά 35%. Στην αρχή της ανάκαμψης, το κλάσμα αυτό ήταν κάτω από τη μονάδα, αλλά πλέον έχει υπερβεί τη μονάδα από το τρίτο τρίμηνο του 2020.

Η αγορά στα προαναφερόμενα τουριστικά νησιά εμφανίζει σημαντικές διαφοροποιήσεις, με τις αγοραίες αξίες να ξεπερνούν την αντικειμενική κατά πάνω από 60%, ενώ σε άλλες περιοχές ενδέχεται να υπολείπονται κατά πάνω από 30%. Στη νομαρχία Κυκλάδων, για παράδειγμα, το κλάσμα αγοραίας προς αντικειμενική αξία παραμένει υψηλότερο της μονάδας.

Η εξέταση του προγράμματος «Σπίτι μου 1», που παρέχει χρηματοδότηση για την αγορά πρώτης κατοικίας, δεν αποδεικνύει θετική σχέση με τις αξίες των συναλλαγών. Εν τέλει, η ανάλυση των δεδομένων αποκαλύπτει την ανάγκη για επιπλέον πληροφορίες στο Μητρώο προκειμένου να διευκολυνθούν κυβερνητικές παρεμβάσεις που θα αντιμετωπίσουν τη στενότητα στην αγορά κατοικίας.

Πηγή: kathimerini.gr