Επένδυση μαμούθ στην ψηφιοποίηση της Ελλάδας με νέα κέντρα δεδομένων στην Παιανία

Μέσα σε μία έκταση 75 στρεμμάτων στην Παιανία, εντοπίζεται ένα κτήμα που λίγο καιρό πριν φαινόταν να είναι απλά ένα ερημωμένο σημείο, με μια καταπράσινη περίφραξη και μια προειδοποιητική πινακίδα που αναφερόταν στην παρουσία σκύλου. Σήμερα, ωστόσο, εκεί αναπτύσσεται ένα από τα μεγαλύτερα συγκροτήματα κέντρων δεδομένων στην Ελλάδα, από τον γαλλικό όμιλο DATA 4, αξίας 300 εκατ. ευρώ, το οποίο σε δεύτερη φάση μπορεί να φτάσει το μισό δισ. ευρώ.

Η DATA 4, που έχει άδεια λειτουργίας σε πολλές χώρες, προγραμματίζει να ολοκληρώσει το campus, που θα περιλαμβάνει τρία κέντρα δεδομένων με ισχύ 90 MW, μέχρι το τέλος του 2026. Ο Ολιβιέ Μισελί, CEO της εταιρείας, δήλωσε ότι η πήρε την απόφαση για την επένδυση στην Ελλάδα λόγω των ριζικών αλλαγών που έχει προηγηθεί και της υποστήριξης του ελληνικού κράτους στον ψηφιακό μετασχηματισμό.

Ο ίδιος επισήμανε ότι η DATA 4 συνεργάστηκε στενά με τις τοπικές αρχές και την κυβέρνηση για να εξασφαλίσει όλες τις απαραίτητες άδειες. Αυτή τη στιγμή η εταιρεία προχωρά στην κατεδάφιση των παλαιών κτιρίων που βρίσκονταν στο κτήμα, ενώ αναμένεται να διατηρηθεί μόνο ο μικρός ναός που υπάρχει εκεί.

Σ重όντας για τις υποδομές, ο κύριος Μισελί τόνισε ότι η Ελλάδα διαθέτει εκτεταμένα δίκτυα υποθαλάσσιων οπτικών ινών που είναι απαραίτητα για τη λειτουργία των κέντρων δεδομένων, καθώς επιτρέπουν τη γρήγορη μεταφορά δεδομένων από την Ευρώπη προς την Αφρική, την Ασία και τη Μέση Ανατολή. Ο γαλλικός όμιλος έχει δώσει προτεραιότητα στην εξασφάλιση ενέργειας μέσω συμφωνίας με τον ΔΕΔΔΗΕ, και στο μέλλον σχεδιάζει να ασφαλίσει το ρεύμα υψηλής τάσης από τον ΑΔΜΗΕ.

Τα κέντρα δεδομένων που θα δημιουργηθούν θα συμβάλλουν στην περαιτέρω ανάπτυξη της ψηφιοποίησης της χώρας, η οποία αναγνωρίζεται πλέον για τους ταχείς ρυθμούς ανάπτυξής της στην Ευρώπη.

Η DATA 4 είναι ήδη παρούσα σε πολλές χώρες, λειτουργώντας περίπου 30 κέντρα δεδομένων, και διεξάγει αναπτυξιακές εργασίες σε ένα νέο συγκρότημα 200.000 τ.μ. στη Γερμανία. Η στρατηγική της στην Ελλάδα, με δεδομένο ότι συνδέει γρήγορα την Ευρώπη με άλλες περιοχές του κόσμου μέσω υποβρύχιων καλωδίων, αναδεικνύει τη χώρα ως έναν σημαντικό κόμβο συνδεσιμότητας.

Στη Μεσόγειο, οι διαδρομές υποβρύχιων καλωδίων είναι τρεις, και μία από αυτές περνά από την Ελλάδα, καθιστώντας την χώρα στρατηγική επιλογή για επενδύσεις σε data centers που απαιτούν γρήγορη δεδομένη πρόσβαση στην πληροφορία.

Πηγή: kathimerini.gr