Ενίσχυση του Εναλλακτικού Τουρισμού στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου με Νέα Προθεσμία Υποβολής Προτάσεων
Ανακοινώθηκε παράταση της προθεσμίας για την υποβολή προτάσεων στη δράση «Ανάπτυξη υποδομών και υπηρεσιών εναλλακτικού τουρισμού στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου» από την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου (ΠΝΑ). Η δράση αυτή θα υλοποιηθεί με χρηματοδότηση από το πρόγραμμα «Νότιο Αιγαίο» 2021-2027, με συνολικό προϋπολογισμό 3 εκατ. ευρώ. Η ημερομηνία λήξης της προθεσμίας επιλεξιμότητας των δαπανών των προτεινόμενων πράξεων ορίζεται η 31.12.2029. Οι προτάσεις θα πρέπει να ολοκληρωθούν μέχρι την παραπάνω ημερομηνία.

Στόχος της δράσης είναι η ολοκληρωμένη προσέγγιση της τουριστικής ανάπτυξης στην περιφέρεια, εστιάζοντας στην προστασία και βιώσιμη αξιοποίηση του περιβάλλοντος και των φυσικών πόρων. Αυτή η δράση στοχεύει επίσης στη δημιουργία προστιθέμενης αξίας στο τουριστικό προϊόν και στην προοπτική ανάπτυξης νέων βιώσιμων θέσεων εργασίας, διασφαλίζοντας την ανθεκτικότητα και τη βιωσιμότητα του τουρισμού σε κοινωνικό, οικονομικό και περιβαλλοντικό επίπεδο.

Επιλέξιμοι δικαιούχοι για την υποβολή προτάσεων περιλαμβάνουν την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, δήμους της περιοχής, το υπουργείο Τουρισμού και άλλους φορείς, όπως μη κυβερνητικές οργανώσεις και τοπικούς πολιτιστικούς και τουριστικούς φορείς. Επιλέξιμες προτάσεις προς χρηματοδότηση περιλαμβάνουν έργα υποδομής για την προστασία και ανάδειξη περιοχών φυσικού κάλλους, εναλλακτικές μορφές τουρισμού, καθώς και παρεμβάσεις προσβασιμότητας για άτομα με κινητικές δυσκολίες.

Η αξιολόγηση των προτάσεων θα γίνει με βάση κριτήρια που περιλαμβάνουν τη συμμόρφωση με δημόσιες συμβάσεις, την αειφόρο ανάπτυξη, και την προσβασιμότητα για άτομα με αναπηρία. Ως ελάχιστος προϋπολογισμός για τις υποβαλλόμενες προτάσεις έχει οριστεί το ποσό των 200.000 ευρώ, με δικαίωμα χρηματοδότησης να έχουν δαπάνες όπως οι άμεσες δαπάνες βάσει παραστατικών και η αγορά εδαφικών εκτάσεων.

Το πλήρες κείμενο της πρόσκλησης είναι διαθέσιμο στις ιστοσελίδες https://www.espa.gr/ και https://www.pepna.gr/. Οι προτάσεις υποβάλλονται μέσω του ΟΠΣ στην ηλεκτρονική διεύθυνση http://logon.ops.gr έως τις 31.10.2024.

Πηγή: kathimerini.gr