Απαραίτητη προϋπόθεση για την εφαρμογή αυτής της απλούστευσης είναι ότι τα αγαθά θα αποστέλλονται σε έναν συγκεκριμένο παραλήπτη, ο οποίος διαθέτει ΆΦΜ – ΦΠΑ στο κράτος-μέλος όπου φτάνουν τα αποθέματα. Τα αγαθά πρέπει να πωλούνται εντός 12 μηνών από την άφιξή τους (call-off stock). Στην πράξη, ο παραλήπτης του εμπορεύματος θα διατηρεί απόθεμα που δεν του ανήκει μέχρι να βρει πελάτη για να του παραδώσει μέρος ή το σύνολο των εμπορευμάτων.
Πριν από τη θεσπισμένη αυτή απλούστευση, εάν μια επιχείρηση μετέφερε τα αγαθά σε άλλο κράτος-μέλος για να δημιουργήσει απόθεμα για συγκεκριμένο πελάτη, θεωρείτο ότι διενεργούσε ενδοκοινοτική παράδοση αγαθών απαλλαγμένη από ΦΠΑ στο κράτος-μέλος που τα απέστειλε, και ενδοκοινοτική απόκτηση στο κράτος-μέλος άφιξης. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να απαιτείται η απόκτηση ΑΦΜ – ΦΠΑ στον τόπο άφιξης και η τήρηση δηλωτικών υποχρεώσεων.
Για να διασφαλιστεί η ορθή παρακολούθηση των υποχρεώσεων του αποστολέα και του παραλήπτη, απαιτείται να τηρούν ειδικό βιβλίο καταχώρισης των αποθεμάτων και των μεταβολών τους. Ο κύριος των αγαθών πρέπει επίσης να αναφέρει τον ΆΦΜ – ΦΠΑ του παραλήπτη στον ανακεφαλαιωτικό πίνακα ενδοκοινοτικών παραδόσεων.
Εντούτοις, εάν τα αγαθά δεν πωληθούν εντός του οριζόμενου 12μήνου, θεωρείται ότι πραγματοποιείται παράδοση των αγαθών από την αποστολέα επιχείρηση. Στην περίπτωση αυτή, η επιχείρηση θα πρέπει να αποκτήσει ΑΦΜ – ΦΠΑ για τη συμμόρφωση με τις γενικές διατάξεις του ΦΠΑ. Η υποχρέωση αυτή δεν θα ισχύει αν τα αγαθά επιστραφούν στο κράτος από το οποίο απεστάλησαν.
Για τη σωστή εφαρμογή όλων αυτών, έχει εκδοθεί η εγκύκλιος της ΑΑΔΕ Ε 2019/2022, η οποία παρέχει λεπτομέρειες για τη διαδικασία, τη τήρηση του ειδικού βιβλίου και τη συμπλήρωση του ανακεφαλαιωτικού πίνακα των ενδοκοινοτικών παραδόσεων που πρέπει να υποβληθεί. Πηγή: kathimerini.gr