Απόφαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για Μείωση Επιτοκίων και Επιπτώσεις στην Οικονομία
Η Κριστίν Λαγκάρντ δήλωσε ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) θα αποφασίζει για τα επιτόκια βασισμένη σε δεδομένα σχετικά με τον πληθωρισμό και την οικονομία. Μετά την ανακοίνωση της απόφασης του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ για μείωση των επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης (0,25%), η επικεφαλής της τράπεζας επεσήμανε ότι η ΕΚΤ δεν θα δεσμεύεται εκ των προτέρων για την κατεύθυνση των επιτοκίων, αλλά θα λαμβάνει αποφάσεις σε κάθε συνεδρίαση.

Στην επόμενη συνεδρίαση, που είναι προγραμματισμένη για τον Δεκέμβριο, η ΕΚΤ θα εξετάσει τα τελευταία στοιχεία που θα δημοσιευτούν τις επόμενες έξι εβδομάδες αναφορικά με την κατάσταση της οικονομίας και του πληθωρισμού, προκειμένου να αποφασίσει εάν θα προχωρήσει σε περαιτέρω μειώσεις επιτοκίων.

Η Λαγκάρντ χαρακτήρισε τη σημερινή απόφαση «παράδειγμα» της στρατηγικής που ακολουθεί η ΕΚΤ, σημειώνοντας ότι τα στοιχεία που δημοσιεύθηκαν μετά τη συνεδρίαση του Σεπτεμβρίου είχαν καθοδική κατεύθυνση, επηρεάζοντας την εμπιστοσύνη του Διοικητικού Συμβουλίου σχετικά με τον πληθωρισμό. Η πρόεδρος της ΕΚΤ υπογράμμισε τη μείωση του πληθωρισμού στο 1,7% τον Σεπτέμβριο, σε σύγκριση με 2,2% τον Αύγουστο, καθώς και τις αρνητικές προοπτικές για την οικονομική δραστηριότητα τον προηγούμενο μήνα.

Αναφορικά με την υποστήριξη της ανάπτυξης της οικονομίας σε σχέση με τον στόχο του πληθωρισμού, η Κριστίν Λαγκάρντ εξήγησε ότι η πορεία της οικονομίας είναι σημαντική διότι επηρεάζει τη μελλοντική πορεία του πληθωρισμού. Ωστόσο, παραμένουν οι εκτιμήσεις της ΕΚΤ για ομαλή οικονομική προσγείωση της ευρωζώνης, εν μέσω απουσίας κινδύνων ύφεσης.

Η επικεφαλής της ΕΚΤ ρωτήθηκε εάν εξετάστηκε το ενδεχόμενο μεγαλύτερης μείωσης των επιτοκίων, όμως ανέφερε ότι η συζήτηση περιορίστηκε μόνο στη μείωση κατά 25 μονάδες βάσης. Σχετικά με τους κινδύνους που ενδέχεται να οδηγήσουν σε υποχώρηση του πληθωρισμού κάτω από το 2%, η Λαγκάρντ επισημάνθηκε ότι υπάρχουν πιθανότητες για αμφότερες τις κατευθύνσεις του πληθωρισμού.

Πηγή: kathimerini.gr