Αναβάθμιση του Χρηματιστηρίου Αθηνών και η Σημασία της Αξιολόγησης της Moody’s
Η αξιολόγηση που θα δώσει ο οίκος Moody’s για την Ελλάδα έχει αποδειχθεί καθοριστική για την πορεία του Χρηματιστηρίου Αθηνών. Το γεγονός ότι η Moody’s δεν έχει αναβαθμίσει τη χώρα στην επενδυτική βαθμίδα δημιουργεί εμπόδια στην ελληνική αγορά για την αλλαγή της κατηγορίας στην οποία ανήκει. Εντούτοις, ο FTSE Russell, ο κυριότερος πάροχος διεθνών δεικτών, ενέταξε το Χ.Α. σε λίστα παρακολούθησης για πιθανή αναβάθμιση στην κατηγορία των ανεπτυγμένων αγορών. Πρέπει να σημειωθεί ότι το Χρηματιστήριο Αθηνών βρίσκεται εδώ και οκτώ χρόνια στην κατηγορία των προηγμένων αναδυόμενων αγορών.

Η S&P DJI είχε επίσης αναδείξει το Χ.Α. ως υποψήφιο για αναβάθμιση το 2023, ωστόσο καθυστέρησε την απόφαση αυτή για το 2025. Ο FTSE Russell τόνισε ότι η ελληνική αγορά πληροί τις απαιτήσεις για την απόκτηση του καθεστώτος ανεπτυγμένης αγοράς, με την προϋπόθεση βέβαια ότι η Moody’s θα αναθεωρήσει τη βαθμολόγησή της και θα δώσει στην Ελλάδα την επενδυτική βαθμίδα.

Η αναβάθμιση αυτή αναμένεται να επιφέρει σημαντικές εισροές κεφαλαίων από παθητικά funds, προσφέροντας μία νέα ευκαιρία ρευστότητας στην αγορά, η οποία υπήρξε περιορισμένη τα τελευταία 15 χρόνια. Ο Γιώργος Λαγαρίας, επικεφαλής οικονομολόγος της Mazars, υπογράμμισε ότι η αναβάθμιση θα διευκολύνει την έξοδο hedge funds από τις θέσεις τους σε ελληνικές εταιρείες, επιτρέποντας σε πιο μακροπρόθεσμους επενδυτές να εισέλθουν.

Ο Γιάννος Κοντόπουλος, διευθύνων σύμβουλος του Χρηματιστηρίου Αθηνών, δήλωσε ότι η επιστροφή της αγοράς στις ανεπτυγμένες κατηγορίες είναι στρατηγικός στόχος, που προωθείται με συστηματικές κινήσεις. Η εξέλιξη αυτή είναι θετική, καθώς ενισχύει την εμπιστοσύνη στην ελληνική χρηματιστηριακή αγορά.

Η Moody’s σχεδιάζει να επανεξετάσει την πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας κατά την ενδιάμεση ετήσια αξιολόγηση τον Μάρτιο του 2025, και η ανακοίνωση αναμένεται στις 8 Απριλίου. Αν η Moody’s προχωρήσει σε αναβάθμιση το πρώτο τρίμηνο του 2025, το Χρηματιστήριο Αθηνών μπορεί να προλάβει να λάβει την κατηγορία των ανεπτυγμένων αγορών εγκαίρως.

Πηγή: kathimerini.gr