Αύξηση Τζίρου και Αναθεώρηση Εκτιμήσεων για τον Όμιλο Jumbo στο Εννεάμηνο Ιανουαρίου Σεπτεμβρίου 2024
Ο όμιλος Jumbo ολοκλήρωσε το εννεάμηνο Ιανουαρίου – Σεπτεμβρίου 2024 με αύξηση τζίρου περίπου 7%. Ιδιαίτερα, τον Σεπτέμβριο, που είναι κρίσιμη περίοδος λόγω των σχολικών προμηθειών, η αύξηση ανήλθε σε 6%. Παρά τα ενθαρρυντικά αυτά στοιχεία, παρατηρείται επιβράδυνση στον ρυθμό ανάπτυξης των πωλήσεων, όπως ανέφερε ο επικεφαλής του ομίλου, Απόστολος Βακάκης, κατά τη διάρκεια έκτακτης γενικής συνέλευσης των μετόχων στα τέλη Σεπτεμβρίου. Στην ίδια συνέλευση, ο κ. Βακάκης αναθεώρησε προς τα κάτω τις εκτιμήσεις για το 2024, προβλέποντας αύξηση πωλήσεων 4% αντί για 8% και στασιμότητα στα κέρδη σε σύγκριση με το 2023, αντί για την αρχική εκτίμηση του 8% αύξησης.

Στην Ελλάδα, οι πωλήσεις τον Σεπτέμβριο αυξήθηκαν κατά 7% σε σχέση με τον περυσινό Σεπτέμβριο, ενώ η ίδια εικόνα παρατηρήθηκε και στο συνολικό εννεάμηνο. Αντίθετα, στην Κύπρο, οι πωλήσεις παρέμειναν στα ίδια επίπεδα, με διολίσθηση μόλις 1% σε το ίδιο διάστημα. Στη Βουλγαρία, οι πωλήσεις τον Σεπτέμβριο παρουσίασαν αύξηση 7%, με ετήσια πρόοδο 8%. Στη Ρουμανία, η πορεία ήταν ακόμη καλύτερη, με αύξηση 6% τον Σεπτέμβριο και 12% στο εννεάμηνο, τόσο από φυσικά καταστήματα όσο και από το ηλεκτρονικό κατάστημα.

Καθώς προχωρά το επενδυτικό πρόγραμμα του ομίλου, μέχρι το τέλος Οκτωβρίου 2024 αναμένονται δύο νέα ιδιόκτητα υπερκαταστήματα, ένα στη Ρουμανία και ένα στην Κύπρο. Ήδη, το πρώτο εξάμηνο του 2024 άνοιξαν δύο καταστήματα σε Λάρισα και Καρδίτσα, τα οποία είχαν υποστεί ζημιές από την κακοκαιρία «Daniel», ενώ στο δεύτερο κατάστημα Jumbo στην Οράντεα της Ρουμανίας έχει ξεκινήσει η λειτουργία του.

Επιπλέον, τον Σεπτέμβριο άνοιξε το δεύτερο κατάστημα Jumbo στο Ισραήλ, με τη μορφή franchising. Η εταιρεία προγραμματίζει το άνοιγμα δύο ακόμη καταστημάτων στη Ρουμανία το 2025. Παράλληλα, βρίσκεται σε εξέλιξη πρόγραμμα επαναγοράς ιδίων μετοχών, το οποίο αποφασίστηκε κατά την έκτακτη γενική συνέλευση και διαρκεί δύο χρόνια, με στόχο την επαναγορά έως και του 10% του μετοχικού κεφαλαίου, προκειμένου να ενισχύσει την εταιρεία εν μέσω δυσμενών γεωπολιτικών και οικονομικών συνθηκών στην περιοχή.

Πηγή: kathimerini.gr