Η Ελλάδα και οι προκλήσεις στο μεταναστευτικό απέναντι στη Γερμανία

Τα ζητήματα που αφορούν το μεταναστευτικό έχουν απασχολήσει τη Γερμανία επανειλημμένα, με την Αθήνα να προσπαθεί να διατηρήσει μια αυστηρή στάση. Σύμφωνα με πηγές, ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην πρόσφατη επίσκεψή του στη Βιέννη υπογράμμισε ότι η Ελλάδα δεν θα δεχτεί εθνικές πολιτικές που θα αναδείξουν αντιφάσεις στην ενότητα της Ε.Ε. Η κυβέρνηση έχει προγραμματίσει μια συνεργασία με άλλες χώρες, επικεντρώνοντας στη στήριξη από την Αυστρία, την Πολωνία και τις χώρες του Νότου.

Η ελληνική πλευρά επέμεινε στην ανάγκη τήρησης των κανόνων της ζώνης Σένγκεν. Αρνείται να αποδεχτεί την επιστροφή προσφύγων που έχουν λάβει νόμιμα έγγραφα στη Γερμανία, καθώς οι αριθμοί που προτείνονται είναι ακατάλληλοι. Σημειώνεται ότι το 80%-90% των αιτούντων άσυλο στην Ελλάδα καταλήγουν στη Γερμανία.

Η πρόσφατη απόφαση της γερμανικής κυβέρνησης να αυστηροποιήσει τους ελέγχους στα σύνορα έχει προκαλέσει εκνευρισμό στην Αθήνα, καθώς παρατηρείται πολιτικός αντίκτυπος λόγω της πτώσης των Σοσιαλιστών, μπροστά στις ερχόμενες εκλογές. Θεωρείται ότι η Ελλάδα θα επιμείνει στη θέση της για επιμερισμό των βαρών, βασιζόμενη σε μια στρατηγική μακροπρόθεσμης σχέσης με άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Μέχρι στιγμής, τα διοικητικά δικαστήρια στη Γερμανία που εξετάζουν υποθέσεις προσφύγων έχουν αρχίσει να αναθεωρούν τις θέσεις τους, ενισχύοντας την πίεση προς την Ελλάδα. Συγκεκριμένα, λόγω της αλλαγής των δεδομένων, είναι πιθανόν οι αποφάσεις αυτές να ενταθούν.

Η συντονισμένη προσέγγιση για το μεταναστευτικό έχει αποκτήσει ιδιαίτερη σημασία, καθώς οι ανάγκες για εργατικό δυναμικό αναδεικνύονται στην οικονομία και από τις δύο χώρες. Αν και η Αθήνα παρουσίασε μια σκεπτικιστική στάση απέναντι σε προτάσεις συνεργασίας για εκπαίδευση προσφύγων στην Ελλάδα, με στόχο να καλυφθούν οι ελλείψεις σε εργατικά χέρια, δεν έχει αποκλειστεί η στήριξη μέσω της Ε.Ε.

Η ελληνική κυβέρνηση παραμένει ανοιχτή σε συμβολικές κινήσεις, οι οποίες όμως δεν ανταγωνίζονται τις ριζοσπαστικές απαιτήσεις της Γερμανίας. Το επόμενο διάστημα θα δείξει αν οι συνθήκες θα αλλάξουν σημαντικά για να επηρεάσουν τη συνεργασία ανάμεσα στις δύο χώρες.

Πηγή: kathimerini.gr