Συνεργασίες του Βρετανικού Μουσείου με άλλα μουσεία και το μέλλον των Γλυπτών του Παρθενώνα

Ο διευθυντής του Βρετανικού Μουσείου, Νίκολας Κάλιναν, αναφέρθηκε πρόσφατα σε δυνατότητες συνεργασίας με άλλα μουσεία παγκοσμίως, που θα περιλαμβάνουν την ανταλλαγή ή τον δανεισμό αντικειμένων. Στη συνέντευξή του στους Times του Λονδίνου, τόνισε ότι δεν υπάρχουν εμπόδια για τέτοιες συνεργασίες και ότι αυτές θα μπορούσαν να ωφελήσουν όλες τις πλευρές. Ο Κάλιναν σημείωσε ότι, όλο και περισσότεροι άνθρωποι έχουν την ευκαιρία να δουν τα αντικείμενα του Βρετανικού Μουσείου σε εκθέσεις εκτός της έδρας του, παρά επισκεπτές του ιδρύματος.

Απαντώντας σε ερώτηση που αφορούσε τις διαδικασίες επαναπατρισμού αντικειμένων όπως τα Γλυπτά του Παρθενώνα και τα Χάλκινα του Μπενίν, επανέλαβε ότι ο νόμος του 1963 περιορίζει τη δυνατότητα του μουσείου να παραχωρεί αντικείμενα από τις συλλογές του, ακόμη και αν υπάρχει η επιθυμία. Όσον αφορά την πιθανότητα να τερματιστεί η διαμάχη σχετικά με τα Γλυπτά μέσω μιας φιλικής συμφωνίας δανεισμού, δήλωσε ότι το θέμα αυτό δεν ανήκει στην αρμοδιότητά του και εξαρτάται από άλλες πλευρές.

Εν τω μεταξύ, ο οργανισμός Parthenon Project προγραμματίζει να παρουσιάσει μια αμοιβαία επωφελή λύση για τα Γλυπτά του Παρθενώνα στην Ελλάδα σύντομα. Στην ανακοίνωσή τους, προτείνεται ενδιαφέρουσα αλλαγή ονομασίας για τη Duveen Gallery του Βρετανικού Μουσείου, όπου φυλάσσονται τα Γλυπτά. Η πρόταση αφορά τη μετονομασία της σε «Prince Phillip Hellenic Gallery», αποτίοντας φόρο τιμής στη μνήμη του πρίγκιπα Φιλίππου, συζύγου της Ελισάβετ Β΄, ο οποίος είχε ελληνικές ρίζες και διατηρούσε δεσμούς με την Ελλάδα.

Πηγή: kathimerini.gr