Η Νέα Μουσειολογική Προσέγγιση του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου

Η παρουσίαση των βασικών μουσειολογικών αρχών της νέας έκθεσης του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου (ΕΑΜ) κατά τη διάρκεια της έκτακτης συνεδρίασης του Συμβουλίου Μουσείων προκάλεσε προβληματισμούς ανάμεσα στα μέλη. Η νέα έκθεση στοχεύει να υποστηρίξει την επέκταση και αναβάθμιση του μουσείου, σύμφωνα με την πρόταση των αρχιτεκτονικών γραφείων Τσίπερφιλντ-Τομπάζη.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης, καταγράφηκαν παρατηρήσεις αναφορικά με τη γραμμική παρουσίαση των συλλογών, η οποία δεν εξυπηρετεί πλήρως την κατανόηση του κοινωνικοπολιτικού πλαισίου. Επίσης, ο προσανατολισμός του ανθρώπου ως κεντρικό σημείο της έκθεσης, κρίθηκε ότι ταιριάζει καλύτερα σε περιοδικές εκθέσεις, ενώ υπήρξε και ανησυχία για την ασαφή εφαρμογή των βασικών αρχών που προτάθηκαν.

Αναγνωρίστηκε η δυσκολία του εγχειρήματος, το οποίο βρίσκεται σε πρώιμο στάδιο, και οι βασικές μουσειολογικές αρχές τελικά έλαβαν ομόφωνη θετική γνωμοδότηση από το Συμβούλιο. Ορίστηκε ότι η μουσειολογική προμελέτη θα πρέπει να περιλαμβάνει σαφή διάρθρωση των ενοτήτων της έκθεσης, λίστα με τα εκθέματα και εξερεύνηση εναλλακτικών τρόπων παρουσίασης των αρχαιοτήτων πέρα από τη γραμμική ταξινόμηση.

Οι προτάσεις περιλαμβάνουν να παρουσιαστούν αυτόνομες εκθεσιακές ενότητες για την Αιγυπτιακή και Κυπριακή Συλλογή, καθώς και τη δημιουργία θεματικών εκθέσεων για θέματα όπως το Ναυάγιο των Αντικυθήρων και η εξέλιξη του κοσμήματος. Θα υπάρξει επίσης αύξηση των περιοδικών εκθέσεων και ριζική ανανέωση του εποπτικού υλικού του μουσείου.

Τέλος, τονίζεται ότι η έκθεση θα περιλαμβάνει και την ιστορία του ΕΑΜ, καθώς και αντικείμενα που θα εκτεθούν για πρώτη φορά. Παράλληλα, οι βασικές αρχές της νέας έκθεσης του Επιγραφικού Μουσείου έτυχαν επίσης θετικής γνωμοδότησης, με κύριες προτάσεις την επέκταση των εγκαταστάσεων και την οργάνωση της έκθεσης γύρω από την ιστορία και τις ανθρωπιστικές επιστήμες.

Πηγή: kathimerini.gr