Δημόσιες και Ιδιωτικές Διενέξεις Στη Σύγχρονη Ελλάδα
Η αποξένωση μεταξύ Σαμαρά και Καραμανλή, καθώς και οι λόγοι για τους οποίους οι πρώην πρωθυπουργοί επέστρεψαν το προσκλητήριο των γενεθλίων, καταδεικνύουν μια ρωγμή στη Νέα Δημοκρατία που φαίνεται να είχε αρχίσει από το 2022. Η κατάσταση αυτή έχει προκαλέσει κραυγές και ψίθυρους στον πολιτικό χώρο, αναδεικνύοντας τις ουσιαστικές διαφορές μέσα στο κόμμα.

Στην υπόλοιπη πολιτική σκηνή, το ΠΑΣΟΚ ετοιμάζεται για τον πρώτο γύρο των εκλογών του, γεγονός που θα φέρει σημαντικές αλλαγές στο πολιτικό τοπίο και θα επηρεάσει την Ν.Δ. Η επανεκκίνηση του κόμματος δημιουργεί ενδιαφέρον για το πώς θα ανταγωνιστεί τις άλλες πολιτικές δυνάμεις.

Παράλληλα, η κατάσταση στη Μέση Ανατολή είναι κρίσιμη, με τις ΗΠΑ να είναι «βραχυκυκλωμένες» λόγω των εκλογών της 5ης Νοεμβρίου και την φωτιά στην περιοχή να εξαπλώνεται ανεξέλεγκτα. Οι ανταποκρίσεις από την ισραηλινή γραμμή κρούσης και από τη Βηρυτό δείχνουν τις δυσκολίες και τις παρενέργειες που επηρεάζουν την περιοχή.

Ανησυχία υπάρχει και για την αύξηση της βίας μεταξύ των εφήβων, με μια αναφορά του ψυχίατρου-παιδοψυχίατρου Αθανάσιου Αλεξανδρίδη να επισημαίνει τα άγρια περιστατικά που προέρχονται από ολοένα και νεαρότερους δράστες. Η εκπαίδευση φαίνεται να επηρεάζεται σοβαρά από τα κρούσματα βίας στα σχολεία, καθιστώντας επιτακτική την ανάγκη για παρέμβαση.

Στην εκπαίδευση επίσης, 21 βιβλία λογοτεχνίας εισάγονται στα σχολεία, όχι ως υποχρεωτική ύλη, από το νηπιαγωγείο έως το λύκειο, με γνωστά έργα να περιλαμβάνονται στη λίστα.

Στο οικονομικό πεδίο, το προσχέδιο του προϋπολογισμού προβλέπει ελαφρύνσεις και αύξηση εσόδων για το 2025, με μειωμένους φόρους.

Τέλος, η πρωτοβουλία για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα φανερώνει τις άγνωστες επαφές σε Λονδίνο και Αθήνα, με το παρασκήνιο της πρωτοβουλίας να αναδεικνύει τις πολιτικές και πολιτισμικές προσεγγίσεις.

Πηγή: kathimerini.gr