Χρήστος Γιανναράς: Το έργο και η κληρονομιά του στον δημόσιο διάλογο

Ο Χρήστος Γιανναράς (10 Απριλίου 1935 – 24 Αυγούστου 2024) υπήρξε ένας από τους πιο επιδραστικούς Έλληνες διανοητές. Με σπουδές στη Θεολογία και τη Φιλοσοφία, υπηρέτησε ως καθηγητής Φιλοσοφίας στο Πάντειο Πανεπιστήμιο από το 1982 έως το 2002. Μέσα από την πλούσια αρθρογραφία του, συμμετείχε ενεργά στον δημόσιο διάλογο για τα σημαντικά πνευματικά, κοινωνικά και πολιτικά θέματα της χώρας από τη δεκαετία του 1960 έως σήμερα.

Για τον Χρήστο Γιανναρά, ο διάλογος είναι καθοριστικός, και η κριτική του αναδεικνύει τις παθογένειες του πολιτικού συστήματος και του δημόσιου βίου. Το βιβλίο «Χρήστος Γιανναράς: για την πολιτική, την κοινωνία, τον Ελληνισμό», που κυκλοφορεί την Κυριακή 15 Σεπτεμβρίου με την Καθημερινή, αποτελεί αποτύπωση της μακρόχρονης συνεργασίας του με την εφημερίδα.

Η έκδοση περιλαμβάνει κείμενα που ταξινομούνται σε τρεις ενότητες. Στην πρώτη, ο αναγνώστης θα βρει τις θέσεις του Γιανναρά για την οργάνωση του κράτους και τις προτάσεις του για την αναδόμησή του. Η δεύτερη ενότητα φωτίζει τη μεταβολή της ελληνικής ταυτότητας και τη θέση της Ελλάδας σε σχέση με το ευρύτερο ευρωπαϊκό περιβάλλον. Τέλος, η τρίτη ενότητα αναφέρεται στις απόψεις του για την Ορθοδοξία και τις σχέσεις κράτους και Εκκλησίας.

Η έκδοση αυτή στοχεύει να τροφοδοτήσει τον διάλογο που άφησε πίσω του ο Χρήστος Γιανναράς και να προάγει την κριτική σκέψη γύρω από τα θεμελιώδη ζητήματα που αφορούν την πολιτική, την κοινωνία και τον Ελληνισμό. Μαζί με την Καθημερινή, αυτό το βιβλίο προσφέρει μια μοναδική ευκαιρία να αναλογιστούμε το έργο ενός σπουδαίου στοχαστή.

Μη χάσετε το νέο τεύχος του περιοδικού «Κ», που κυκλοφορεί την Κυριακή 15 Σεπτεμβρίου με την «Καθημερινή».

Πηγή: kathimerini.gr