Τίτλος: Παρεμβάσεις της Ευρώπης για τη Στήριξη της Αγοράς Ενέργειας στη Νοτιοανατολική Ευρώπη

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, με επιστολή του προς την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, επανέφερε την ανάγκη για ευρωπαϊκές παρεμβάσεις ώστε να αντιμετωπιστούν οι σοβαρές στρεβλώσεις στην αγορά ενέργειας. Αυτές οι στρεβλώσεις οδήγησαν σε σημαντικές διαφορές στις τιμές χονδρικής ηλεκτρικού ρεύματος, κυρίως για τις χώρες της νοτιοανατολικής Ευρώπης, το περασμένο καλοκαίρι.

Η επιστολή τονίζει την αυξημένη ανάγκη για ένα πιο συνεκτικό και συντονισμένο θεσμικό πλαίσιο σε περιφερειακό επίπεδο. Οι αποφάσεις που λαμβάνονται σε επίπεδο χώρας, όπως πιθανές διακοπές λειτουργίας, πρέπει να λαμβάνουν υπόψη την ευρύτερη γεωγραφική και οικονομική δυναμική, ώστε να μην προκαλούνται αλυσιδωτές επιπτώσεις σε γειτονικές περιοχές.

Η αύξηση των τιμών του ηλεκτρικού ρεύματος υπερδιπλάσιασε από τα 60 ευρώ/MWh τον Απρίλιο στα 130 ευρώ/MWh τον Αύγουστο στην Ελλάδα, ενώ ανάλογες τάσεις παρατηρήθηκαν και σε γειτονικές χώρες όπως η Βουλγαρία, η Ρουμανία και η Ουγγαρία. Οι παράγοντες πίσω από αυτήν την κρίση περιλαμβάνουν τις ακραίες θερμοκρασίες, τις διακοπές στην ηλεκτροπαραγωγή και τις χαμηλές βροχοπτώσεις.

Οι προτάσεις του κ. Μητσοτάκη περιλαμβάνουν την ενίσχυση της διακυβέρνησης και της ρυθμιστικής εποπτείας από την ΕΕ, προτάσεις για ειδική διαχείριση των ουκρανικών υποδομών ώστε να μειωθούν οι επιπτώσεις των ρωσικών επιθέσεων και προώθηση των ηλεκτρικών διασυνδέσεων. Χρειάζεται μια διευθυντική αρχή σε επίπεδο ΕΕ που να εξετάσει πολύπλευρα τις αγορές ενέργειας για να διασφαλίσει ότι οι πρακτικές είναι δίκαιες και διαφανείς.

Τέλος, το φαινόμενο των αποκλίσεων της τιμής ηλεκτρικής ενέργειας προσδιόρισε την ανάγκη ενοποίησης της εσωτερικής αγοράς ενέργειας. Οι ακραίες αποκλίσεις στις τιμές εντός της ΕΕ υπογραμμίζουν τις αδυναμίες του συστήματος και την αναγκαιότητα για αλλαγές ώστε να διασφαλιστεί η σωστή λειτουργία της αγοράς.

Πηγή: kathimerini.gr