Νέα προγράμματα στήριξης για την απόκτηση πρώτης κατοικίας στην Ελλάδα

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης προήδρευσε το πρωί σε σύσκεψη σχετικά με την απόκτηση πρώτης κατοικίας και την αναβάθμιση του οικιστικού αποθέματος, εστιάζοντας στα νέα προγράμματα «Σπίτι μου 2» και «Αναβαθμίζω το Σπίτι μου», τα οποία συγχρηματοδοτούνται από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

Κατά την διάρκεια της σύσκεψης, αποφασίστηκε η εφαρμογή δύο νέων διευκολύνσεων για τα άτομα που θα υποβάλουν αίτηση συμμετοχής στο πρόγραμμα «Σπίτι μου 2». Πρώτον, επιδιορθώνεται το εισοδηματικό κριτήριο, ώστε να περιλαμβάνονται και οι πολίτες που πληρούσαν τα κριτήρια μεσοσταθμικά σε βάθος τριετίας, διευρύνοντας έτσι τον κύκλο των δικαιούχων.

Δεύτερον, η προέγκριση για τα αιτήματα συμμετοχής δεν θα εκπνέει σε λίγους μήνες, αλλά θα παραμείνει σε ισχύ έως την εξάντληση των διαθέσιμων πόρων, διευκολύνοντας όλους τους ενδιαφερόμενους να οριστικοποιήσουν την υπογραφή συμβολαίου για την αγορά σπιτιού.

Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι «μετά τη μεγάλη επιτυχία του πρώτου προγράμματος “Σπίτι μου”, μέσω του οποίου πάνω από 9.000 συμπολίτες μας έχουν τη δυνατότητα να αποκτήσουν το σπίτι τους, προχωράμε στο πρόγραμμα “Σπίτι μου 2” με 2 δισεκατομμύρια ευρώ συνολικούς πόρους». Εκτίμησε επίσης ότι το πρόγραμμα θα ωφελήσει περί τους 20.000 συμπολίτες μας και θα αποτελέσει σημαντικό πυλώνα στην πολιτική της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της στεγαστικής κρίσης.

Η κυβέρνηση σημειώνει ότι το 50% του δανείου θα είναι άτοκο και θα χρηματοδοτείται από το Ταμείο Ανάκαμψης, ενώ το υπόλοιπο 50% θα προέρχεται από χαμηλότοκο τραπεζικό δάνειο. Για τους τρίτεκνους και πολύτεκνους, η κατανομή θα είναι 75% άτοκο και 25% έντοκο.

Στο νέο πρόγραμμα αυξάνονται τα όρια ηλικίας και εισοδήματος, καθώς το «Σπίτι μου 2» θα καλύπτει άτομα ηλικίας 25 έως 50 ετών. Οι επιλέξιμοι άγαμοι θα έχουν ετήσιο εισόδημα έως 20.000 ευρώ, ενώ για ένα ζευγάρι το όριο θα φτάνει τις 28.000 ευρώ, με προσαυξήσεις για τα παιδιά.

Μαζί με το «Σπίτι μου 2», εξετάζεται και το πρόγραμμα άτοκων δανείων «Αναβαθμίζω το Σπίτι μου», το οποίο θα χρηματοδοτεί ενεργειακές αναβαθμίσεις στις κατοικίες. Αυτό το πρόγραμμα θα προσφέρει έως 25.000 ευρώ άτοκο δάνειο, με περίοδο αποπληρωμής από 3 έως 7 χρόνια, χωρίς σοβαρά εισοδηματικά κριτήρια.

Ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε ότι εκτιμά μεγάλη ζήτηση για το νέο πρόγραμμα, το οποίο θα συμπληρώνει τα υπάρχοντα και θα αποσκοπεί στο να βγάλει περισσότερα κλειστά σπίτια στην αγορά, μέσω της επιδότησης διαδικασιών ενεργειακής αναβάθμισης.

Πηγή: kathimerini.gr