Κάλεσμα Μητσοτάκη για Άμεσες Παρεμβάσεις στην Ενεργειακή Κρίση στην ΕΕ

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, με επιστολή του προς την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, προτρέπει την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να αναλάβει επείγουσες πολιτικές παρεμβάσεις για την αντιμετώπιση της παρατεταμένης κρίσης που έχει εκτινάξει τις τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος. Σύμφωνα με τους Financial Times, οι τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας αυξήθηκαν από 60 ευρώ ανά μεγαβατώρα σε 130 ευρώ τον Αύγουστο.

Στο πλαίσιο αυτό, ο πρωθυπουργός ζητεί από την Ε.Ε. να δράσει για την ενίσχυση των δυνατοτήτων διασυνοριακής μεταφοράς ενέργειας. Επισημαίνει επίσης την ανάγκη για βελτίωση της εποπτείας στην ευρωπαϊκή αγορά, που χαρακτηρίζεται ως «μαύρο κουτί», δύσκολα κατανοητό ακόμα και για τους ειδικούς.

Κατά τον κ. Μητσοτάκη, οι τιμές στη χονδρική αγορά επηρεάζονται όχι μόνο από φυσιολογικούς παράγοντες, όπως οι καύσωνες και η ανομβρία, αλλά και από τις δραματικές βλάβες που προέκυψαν από τις ρωσικές επιθέσεις στις ενεργειακές υποδομές της Ουκρανίας. Αυτές οι επιθέσεις έχουν οδηγήσει το Κίεβο σε μεγάλη εξάρτηση από εισαγωγές ρεύματος από την Ε.Ε.

Όπως αναφέρει η «Κ», οι ροές ενέργειας στην περιοχή έχουν αλλάξει σημαντικά, με την Ουκρανία που κάποτε εξήγαγε ενέργεια προς τα Βαλκάνια, να έχει μετατραπεί σε εισαγωγέα, αυξάνοντας τη ζήτηση στις συνδεδεμένες αγορές. Ευελπιστεί με την υποστήριξη της Ευρώπης να αποφευχθούν παρόμοιες κρίσεις στο μέλλον.

Πηγή: kathimerini.gr