Η Ρακή της Κρήτης: Πολιτισμός και Γεύσεις σε Μια Τυφλή Γευσιγνωσία
Όσοι έχουν παρακολουθήσει τη διαδικασία παραγωγής ρακής στην Κρήτη, γνωρίζουν ότι αυτή η εμπειρία θυμίζει γιορτή, σχεδόν πανηγυρική. Η παραδοσιακή απόσταξη θεωρείται από πολλούς ως μια από τις πιο πολύτιμες πτυχές της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς της Ελλάδας. Στην Κρήτη, η παραγωγή ρακής είναι κυρίως πολιτιστική διαδικασία που συνδυάζει κοινωνική αλληλεπίδραση και χαρά.

Οι μικροί παραγωγοί που φτιάχνουν ρακή χύμα ή σε μικρές ποσότητες και η διαχείριση της πώλησής τους συχνά προκαλούν ζητήματα φοροδιαφυγής, καθώς και νοθείας προϊόντων. Η ρακή που κυκλοφορεί ως εμφιαλωμένη, προέρχεται συχνά από επαγγελματίες αποσταγματοποιούς, οι οποίοι υποχρεούνται να πληρώσουν υψηλούς φόρους ανά λίτρο παράγωγης αλκοόλης. Σημαντικό θέμα είναι ότι σε πολλά καταστήματα δεν προβάλλεται η άδεια απόσταξης και το όνομα του παραγωγού, γεγονός που δεν είναι συμβατό με την παράδοση και τη νομιμότητα.

Στην πρόσφατη γευσιγνωσία που πραγματοποιήθηκε στο καφενείο του Ράφτη στο Σπήλι Ρεθύμνου, δοκιμάσθηκαν εννέα εμφιαλωμένες ρακές. Είχαν ενδιαφέρον για τις ποικιλίες τους και αναδείκνυαν την επιθυμία των παραγωγών για ποιότητα. Η διαδικασία αυτή είχε στόχο την εκτίμηση και αξιολόγηση των προϊόντων, ώστε να επαναφέρουμε τη ρακή στη θέση που της αξίζει.

Οι συμμετέχοντες στη δοκιμή απόλαυσαν διάφορους μεζέδες, προσφέροντας έτσι μια γεύση της κρητικής φιλοξενίας. Το καφενείο, γνωστό από τον ιδιοκτήτη του Γιώργο Αυγενάκη, είναι δημοφιλές και προσελκύει κόσμο, ειδικά κατά τους καλοκαιρινούς μήνες.

Πρέπει να εξετάσουμε και να επανακαθορίσουμε τις συνήθειές μας όσον αφορά την κατανάλωση ρακής. Η εύκολη διανομή και η δωρεάν προσφορά έχουν οδηγήσει στην υποτίμηση αυτού του παραδοσιακού προϊόντος. Είναι καιρός να αναγνωρίσουμε την ποιότητα της ρακής που παράγεται στην Κρήτη, ενθαρρύνοντας τους παραγωγούς που προσφέρουν υψηλής ποιότητας αποστάγματα.

Πηγή: kathimerini.gr