Γευστικοί Συνδυασμοί Τυριών και Κρασιών από την Κρήτη
Στη φιλοσοφία του terroir της Κρήτης, ισχύει ο κανόνας ότι τα προϊόντα που προέρχονται από τον ίδιο τόπο συνδυάζονται με αρμονία. Ένα από τα πιο χαρακτηριστικά προϊόντα είναι η γλυκιά, νεαρή λιπαρή γραβιέρα από πλούσιο γάλα, η οποία συχνά αναδεικνύει έναν ξηροκαρπάτο χαρακτήρα. Η γραβιέρα αυτή ταιριάζει κατάλληλα με την τοπική γηγενή ποικιλία του σταφυλιού, το Βιδιανό, αλλά και με σχεδόν όλα τα κρασιά του νησιού, όπως τα αρωματικά λευκά δεξαμενής, π.χ. Μοσχάτο Σπίνας και Βηλάνα, καθώς και με ωραία κόκκινα κρασιά, είτε σε χαρμάνι είτε από συγκεκριμένο αμπελώνα.

Τα πιο παλαιωμένα τυριά, όπως η γραβιέρα 12 μηνών και πάνω, ταιριάζουν άψογα με τα βαρελάτα ερυθρά κρασιά, συμπεριλαμβανομένου του αναγνωρίσιμου κρητικού blend Κοτσιφάλι-Syrah και ενός 100% Μανδηλάρι. Ιδιαίτερα, το αφρώδες Ρωμέικο ή ένα Βιδιανό με μπουρμπουλήθρες μπορεί να συνοδεύσουν νόστιμα πιάτα, όπως στάκα με αυγά ή κρεμώδες, υπόξινο ξύγαλο που απλώνεται σε μια φέτα χωριάτικου ψωμιού.

Είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι για τη δημιουργία μιας αρμονικής γευστικής εμπειρίας, το τυρί και το κρασί πρέπει να έχουν παρόμοια ένταση. Αν επιθυμείτε να εξερευνήσετε μια πιο φανταστική γευστική αντίθεση, μπορείτε να σερβίρετε πιο funky τυριά, όπως το τουλουμοτύρι ή ένα σπιτικό τυροζουλάκι, με ένα επιδόρπιο κρασί.

Πηγή: kathimerini.gr