Ανακαλύπτοντας το Γοητευτικό Πόρτο Μέσα από Οίνους και Γεύσεις
Σύμφωνα με μια πορτογαλική παροιμία, «η Κοΐμπρα τραγουδά, η Μπράγκα προσεύχεται, η Λισαβόνα κάνει show off και το Πόρτο δουλεύει». Το Πόρτο είναι μια πόλη γεμάτη χαρακτήρα και γοητεία, χτισμένη στις όχθες του ποταμού Ντούρο. Με boho chic στιλ και πλούσια ιστορία, η πόλη χορεύει στους ρυθμούς του Fado και προσφέρει εξαιρετικό κρασί όπως το Vinho Verde και το Touriga Nacional. Ιδιαίτερη σημασία έχει το γνωστό γλυκό κρασί Port, ενώ οι αμπελώνες του οίκου Ramos Pinto είναι ένας πραγματικός θησαυρός της περιοχής.

Η περιφέρεια του Πόρτο εκτείνεται περίπου 100 χιλιόμετρα ακτογραμμής μέχρι τις ακτές του Ατλαντικού, προσφέροντας εντυπωσιακούς περιπάτους. Το κέντρο της πόλης είναι από τα παλαιότερα στην Ευρώπη και από το 1996 ανήκει στα Μνημεία Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO. Για να απολαύσετε την ουσία του Πόρτο, μην παραλείψετε να επισκεφθείτε τις παλιές αποθήκες στην Vila Nova de Gaia, όπου βρίσκονται τα κελάρια με τα μεγάλα βαρέλια Port.

Από εκεί, μπορείτε να συμμετάσχετε σε περιηγήσεις και γευσιγνωσίες, όπως αυτές στα κελάρια της Caves Ferreira και του Ramos Pinto. Η περιοχή WOW είναι επίσης αξιοσημείωτη, με μουσεία και εστιατόρια που περιγράφουν την ιστορία της οινικής παραγωγής.

Από τις όχθες του ποταμού ξεκινούν μίνι κρουαζιέρες που σας μεταφέρουν ενδοχώρα, όπου μπορείτε να εξερευνήσετε τα αμπελοτόπια και να επισκεφτείτε διάφορα οινοποιεία που προσφέρουν γευστικές δοκιμές. Οι γειτονιές Ribeira, Cedofeita και Baixa είναι ιδανικές για να απολαύσετε το κρασί της περιοχής σε μικρά wine bars. Το Prova είναι ένα από τα πιο δημοφιλή, με ολόκληρη λίστα κρασιών, ενώ το Cave do Bon Vivant προσφέρει μια εξαιρετική ατμόσφαιρα.

Μην παραλείψετε να επισκεφθείτε τις παραδοσιακές ταβέρνες (tascas) για να δοκιμάσετε τοπικά πιάτα όπως tripas à moda do Porto και bacalhau à Narcisa. Κάποιες καλές επιλογές είναι το Casa Nanda και το Antunes. Αν είστε λάτρης των σάντουιτς, το Café Santiago και το Casa Guedes είναι απαραίτητα για την εμπειρία ιδιαιτέρως του francesinha ή των sandes de pernil.

Αν σας ενδιαφέρει η οινική και γαστρονομική εμπειρία, το Bistro Almeja και το Esquina do Avesso προσφέρουν εξαιρετική κουζίνα και κρασιά. Προτού φύγετε από την πόλη, κάντε μια στάση στην κάβα Garrafeira do Carmo για να εφοδιαστείτε με κρασιά που θα σας ταξιδέψουν πίσω στην Πορτογαλία. Αυτή η μοναδική εμπειρία στο Πόρτο είναι γεμάτη από εκπλήξεις και γεύσεις που αξίζει να ανακαλύψετε.

Πηγή: kathimerini.gr