Βουλγαρία Δηλώνει Ότι Δεν Σχετίζεται Με Συσκευές Επικοινωνίας Που Εκρηγνύονται Στη Χεζμπολάχ
Οι αρχές της Βουλγαρίας ανακοίνωσαν ότι η εταιρεία Norta Global, που έχει έδρα τη Σόφια, δεν είχε καμία σχέση με την παράδοση των συσκευών επικοινωνίας που χρησιμοποιήθηκαν από τη Χεζμπολάχ και εξερράγησαν πρόσφατα. Σύμφωνα με την Εθνική Υπηρεσία Ασφαλείας (SANS), δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι υπήρξε εισαγωγή, εξαγωγή ή κατασκευή εξοπλισμού που να συμπίπτει με τις εκρηκτικές συσκευές που εντοπίστηκαν.

Η SANS είχε ξεκινήσει έρευνα μετά από αναφορές από τον ουγγρικό ιστότοπο Telex, ο οποίος υποδείκνυε ότι η Norta Global είχε προμηθεύσει τις εν λόγω συσκευές στη Χεζμπολάχ. Η SANS επιβεβαίωσε ότι η εταιρεία και ο ιδιοκτήτης της δεν έχουν εμπλακεί σε κανενός είδους συναλλαγές που σχετίζονται με την πώληση ή την αγορά των επίμαχων εμπορευμάτων, και ότι υπάγονται στους νόμους καταπολέμησης της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας.

Η έκρηξη των βομβητών και άλλων συσκευών επικοινωνίας στο Λίβανο είχε σοβαρές συνέπειες, με τουλάχιστον 37 θύματα και σχεδόν 3.000 τραυματίες. Η Χεζμπολάχ έχει κατηγορήσει το Ισραήλ για δολιοφθορά, ωστόσο η ισραηλινή κυβέρνηση δεν έχει αναφέρει κάτι δημόσια για το θέμα.

Η Norta Global, η οποία ιδρύθηκε τον Απρίλιο του 2022, δήλωσε έσοδα 650.000 ευρώ από συμβουλευτικές υπηρεσίες εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης. Σημειώνεται επίσης ότι οι συσκευές που έφεραν το εμπορικό σήμα της τοπικής εταιρείας Gold Apollo στην Ταϊβάν δεν προήλθαν από εκεί, και ο διευθυντής της Gold Apollo ανέφερε ότι η BAC Consulting, συνεργάτης της εταιρείας, είχε χρησιμοποιήσει το εμπορικό σήμα τους.

Πηγή: kathimerini.gr