Βόρεια Κορέα Διέψευσε Φήμες για Στρατιώτες στη Ρωσία κατά της Ουκρανίας
Η Βόρεια Κορέα αντέτεινε σήμερα ότι δεν έχει στείλει στρατιώτες στη Ρωσία για να συμμετάσχουν στον πόλεμο στην Ουκρανία, χαρακτηρίζοντας ως «αβάσιμη φήμη» τους σχετικούς ισχυρισμούς της Νότιας Κορέας. Ο εκπρόσωπος της Πιονγιάνγκ στον ΟΗΕ δήλωσε ότι δεν υπάρχει ανάγκη να σχολιαστούν οι «στερεότυπες αβάσιμες φήμες» κατά τη διάρκεια συνεδρίασης της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη.

Οι ισχυρισμοί της Σεούλ είχαν στόχο να βλάψουν την εικόνα της Λαοκρατικής Δημοκρατίας της Κορέας και να υπονομεύσουν τις φιλικές σχέσεις μεταξύ κυρίαρχων κρατών, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο. Το Υπουργείο Εξωτερικών της Νότιας Κορέας είχε προηγουμένως καλέσει τον Ρώσο πρέσβη, ζητώντας την άμεση αποχώρηση των στρατιωτών που ισχυρίζεται ότι έχουν σταλεί από την Πιονγιάνγκ.

Σήμερα, η Σεούλ εξέφρασε την έντονη αντίθεσή της στην αναφερόμενη ανάπτυξη βορειοκορεατών στρατιωτών, κατηγορώντας τη Βόρεια Κορέα ότι παρέχει στρατιωτικά όπλα στη Ρωσία και συνιστά σοβαρή απειλή όχι μόνο για την ίδια τη χώρα αλλά και για την παγκόσμια κοινότητα. Το Εθνικό Συμβούλιο Ασφαλείας της Νότιας Κορέας δήλωσε ότι η Βόρεια Κορέα συμμετέχει στον παράνομο επιθετικό πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών της Νότιας Κορέας έχει αναφέρει ότι σχεδόν 1.500 στρατιώτες ειδικών δυνάμεων της Βόρειας Κορέας βρίσκονται ήδη στη Ρωσία και ότι αναμένονται περαιτέρω αποστολές.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες και το NATO δεν έχουν επιβεβαιώσει την ανάπτυξη βορειοκορεατών στρατιωτών, ωστόσο αν επιβεβαιωθούν οι σχετικές πληροφορίες, αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε επικίνδυνη κλιμάκωση της ήδη τεταμένης κατάστασης στην Ουκρανία.

Η νοτιοκορεατική κυβέρνηση δήλωσε ότι αν η στρατιωτική συνεργασία μεταξύ Βόρειας Κορέας και Ρωσίας συνεχιστεί, θα προχωρήσουν σε αντίμετρα. Σύμφωνα με πληροφορίες, η Σεούλ εξετάζει το ενδεχόμενο αποστολής στρατιωτικής αντιπροσωπείας στην Ουκρανία για παρακολούθηση της κατάστασης.

Η γενικότερη σχέση μεταξύ Βόρειας και Νότιας Κορέας είναι σε σημείο κρίσης, με την Πιονγιάνγκ να ενισχύει τις σχέσεις της με τη Ρωσία, τη στιγμή που οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Νότια Κορέα κατηγορούν τον Κιμ Γιονγκ Ουν για παροχή όπλων στη Ρωσία. Ο πρόεδρος της Ρωσίας επισκέφθηκε την Πιονγιάνγκ τον Ιούνιο, όπου οι δύο χώρες υπέγραψαν συμφωνία αμοιβαίας άμυνας, η οποία έχει προκαλέσει ανησυχίες για νέες μεταφορές όπλων που παραβιάζουν τις κυρώσεις του ΟΗΕ.

Πηγή: kathimerini.gr