Βοήθεια στην Ουκρανία με δάνειο έως 35 δισ. ευρώ από την Ευρωπαϊκή Ένωση
Η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ανακοίνωσε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα χορηγήσει δάνειο έως 35 δισ. ευρώ στην Ουκρανία, προκειμένου να στηριχθεί η χώρα που βρίσκεται σε πόλεμο με τη Ρωσία. Η ανακοίνωση έγινε κατά τη διάρκεια της επίσημης επίσκεψης της Φον ντερ Λάιεν στο Κίεβο.

Η υποστήριξη αυτή συμβαδίζει με ένα ευρύτερο σχέδιο που προέρχεται από τις χώρες της G7, οι οποίες έχουν αποφασίσει να αντλήσουν κεφάλαια από ρωσικά περιουσιακά στοιχεία που έχουν κατασχεθεί υπό το πλαίσιο κυρώσεων. Τα ρωσικά οικονομικά περιουσιακά στοιχεία που έχει παγώσει η G7 ανέρχονται σε περίπου 300 δισ. δολάρια, ένα ποσό που υποσχέθηκε να χρησιμοποιηθεί για την ενίσχυση της Ουκρανίας.

Σύμφωνα με τη Φον ντερ Λάιεν, η Ουκρανία απαιτεί τη συνεχή στήριξη της Ε.Ε. εξαιτίας των συνεχών ρωσικών επιθέσεων, οι οποίες έχουν μειώσει την ισχύ των ενεργειακών υποδομών της χώρας κατά περίπου 9 γιγαβάτ. Τα κράτη μέλη της Ε.Ε. αποφάσισαν ότι το 90% των εσόδων από τα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία θα διατεθεί σε ταμείο της Ε.Ε. για στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία, ενώ το υπόλοιπο 10% θα υποστηρίξει την Ουκρανία με άλλους τρόπους.

Η Ουκρανία αναμένεται να λάβει την πρώτη δόση αυτών των χρημάτων τον Ιούλιο, όπως ανέφεραν διπλωμάτες της Ε.Ε.

Πηγή: kathimerini.gr