Βελτίωση της Δορυφορικής Κάλυψης στην Αρκτική από τις Χώρες του ΝΑΤΟ
Οι χώρες που συμμετέχουν στο ΝΑΤΟ έχουν συνεργαστεί για την ενίσχυση της δορυφορικής κάλυψης στην Αρκτική, σύμφωνα με δήλωση αξιωματούχου της Συμμαχίας. Η περιοχή αυτή έχει γίνει στρατηγικά σημαντική λόγω της παρουσίας της ρωσικής βάσης του στόλου των πυρηνικών υποβρυχίων, ιδιαίτερα σε σχέση με την τρέχουσα γεωπολιτική ένταση, κυρίως λόγω του πολέμου Ρωσίας-Ουκρανίας.

Κατά τη διάρκεια της πρόσφατης συνόδου του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες, 13 μέλη υπέγραψαν μια επιστολή προθέσεων για τη δημιουργία ενός ασφαλούς δικτύου δορυφορικών επικοινωνιών στην Αρκτική, το οποίο ονομάστηκε Northlink. «Η στρατηγική σημασία της Αρκτικής αυξάνεται συνεχώς λόγω των γεωπολιτικών εξελίξεων», δήλωσε ο αξιωματούχος, επισημαίνοντας ταυτόχρονα τη σημαντική έλλειψη δορυφορικής κάλυψης που καθιστά δύσκολες τις επικοινωνίες και τις στρατιωτικές επιχειρήσεις στην περιοχή.

Το πρόγραμμα Northlink έχει ως στόχο να βελτιώσει τη δορυφορική κάλυψη τα επόμενα χρόνια, είτε μέσω μίσθωσης εμπορικών υπηρεσιών είτε με την υποστήριξη άλλων συμμάχων. Ανάμεσα στις χώρες που συμμετέχουν είναι ο Καναδάς, η Δανία, η Φινλανδία, η Γαλλία, η Γερμανία, η Ουγγαρία, η Ισλανδία, η Ιταλία, το Λουξεμβούργο, η Ολλανδία, η Νορβηγία, η Σουηδία και οι Ηνωμένες Πολιτείες.

Σημειώνεται επίσης ότι στη χερσόνησο Κόλα της Αρκτικής βρίσκεται ο ρωσικός Βόρειος Στόλος, ο οποίος περιλαμβάνει τον στόλο των πυρηνικών υποβρυχίων της χώρας, εξασφαλίζοντας την ικανότητα αντίκρουσης ενός ενδεχόμενου πυρηνικού πλήγματος.

Πηγή: kathimerini.gr