Βαρύς Απολογισμός και Ανθρωπιστική Κρίση στον Νότιο Λίβανο λόγω της Ισραηλινής Εισβολής
Το Ισραήλ έχει προχωρήσει σε εισβολή στο νότιο Λίβανο εδώ και δύο εβδομάδες, επιδιώκοντας να καταπολεμήσει την υποστηριζόμενη από το Ιράν Χεζμπολάχ. Η υπηρεσία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες ανέφερε ότι οι ισραηλινές εντολές εκκένωσης αγγίζουν πλέον περιοχές που αντιστοιχούν σε πάνω από το ένα τέταρτο του λιβανέζικου εδάφους. Ο επικεφαλής της υπηρεσίας, Ρέμα Τζαμούς Ιμσέις, τόνισε ότι οι Λιβανέζοι συμμορφώνονται με τις εντολές αυτές, φεύγοντας με ελάχιστα πράγματα.

Τα ισραηλινά χτυπήματα έχουν προκαλέσει τον θάνατο τουλάχιστον 2.309 ανθρώπων, με πάνω από 1,2 εκατομμύρια να έχουν εκτοπιστεί. Η πλειονότητα των θυμάτων αφορά πολίτες, καθώς ο απολογισμός του Ισραήλ δεν διαχωρίζει στρατιώτες από αμάχους, ενώ περίπου 50 Ισραηλινοί έχουν χάσει τη ζωή τους.

Ο Ισραηλινός Prime Minister Μπέντζαμιν Νετανιάχου δήλωσε ότι η χώρα του θα συνεχίσει τις επιθέσεις κατά της Χεζμπολάχ “χωρίς έλεος”. Τα ισραηλινά πυρά έχουν πλήξει τις θέσεις κυανοκράνων στον νότιο Λίβανο, προκαλώντας ανησυχία στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.

Επίσης, η κατάσταση στη Μέση Ανατολή παραμένει τεταμένη, με τη διεθνή κοινότητα να ανησυχεί για τις εξελίξεις και την αντίδραση του Ισραήλ κατά του Ιράν. Ο Νετανιάχου διαβεβαίωσε ότι οι σχετικές ενέργειες θα βασίζονται στα εθνικά συμφέροντα του Ισραήλ.

Αξιοσημείωτο είναι ότι οι πρόσφατες επιθέσεις έχουν προκαλέσει σοβαρές ανθρωπιστικές κρίσεις, με τη Γάζα να βιώνει καταστάσεις επιβίωσης, καθώς οι στρατιωτικές συγκρούσεις μαίνονται στην περιοχή για περισσότερο από ένα χρόνο. Οι συνέπειες των πολέμων στην περιοχή περιλαμβάνουν σοβαρές ελλείψεις σε βασικά αγαθά και τη εξελισσόμενη ανθρωπιστική κρίση.

Πηγή: kathimerini.gr