Βαρκελώνη: Αντιμέτωπη με την πρόκληση του υπερτουρισμού και τις αντιδράσεις των κατοίκων
Η Βαρκελώνη, με την εμβληματική Σαγράδα Φαμίλια, το πάρκο Γκουέλ και τη λεωφόρο Λας Ράμπλας, προσπαθεί να διαχειριστεί τις προκλήσεις που δημιουργούνται από την αύξηση του τουρισμού. Η πόλη υποδέχεται κατά μέσο όρο 170.000 επισκέπτες καθημερινά, και ο τουρισμός συμβάλλει κατά 13,5% στο ΑΕΠ της επαρχίας της Καταλονίας, όπως αναφέρουν οι αρχές.

Η διαδεδομένη δυσαρέσκεια των κατοίκων εκδηλώνεται μέσω γκράφιτι που ζητούν από τους τουρίστες να επιστρέψουν σπίτια τους, καθώς και με αυξανόμενες διαμαρτυρίες κατά του υπερτουρισμού. Ο Ντάνιελ Πάρδο, μέλος της Ένωσης συνοικιών για την τουριστική αποκλιμάκωση, αξιολογεί ότι η οικονομία της πόλης στηρίζεται υπερβολικά στον τουρισμό. Η κατάσταση έχει ενταθεί, με παράδειγμα τις διαμαρτυρίες κατά της διοργάνωσης του Κυπέλλου Αμερικής, που αμφισβήτησαν το οικονομικό μοντέλο της πόλης.

Οι κάτοικοι αντιμετωπίζουν τις συνέπειες της τουριστικής ανάπτυξης, όπως η αύξηση των ενοικίων κατά 68% τα τελευταία 10 χρόνια. Η Πάμελα Μπατιγκάμπε περιγράφει τις δυσκολίες που συναντά, όπως θόρυβο λόγω πάρτι και προβλήματα με τους τουρίστες. Αν και οι κάτοικοι δεν είναι αντίθετοι με τον τουρισμό, καταδικάζουν την ανεξέλεγκτη ανάπτυξή του.

Ο δήμαρχος Βαρκελώνης, Χάουμε Κολμπόνι, ανακοίνωσε σχέδιο απαγόρευσης των βραχυπρόθεσμων μισθώσεων, το οποίο θα αφορά 10.000 κατοικίες μέχρι το 2028. Αν και οι δημοτικές αρχές υποστηρίζουν ότι χρειάζονται διαφορετικές στρατηγικές για τον υπερτουρισμό, η αντίδραση της Ένωσης ιδιοκτητών ακινήτων ήταν αρνητική. Ζητούν αποζημίωση ενός δισεκατομμυρίου ευρώ αν εφαρμοστεί η απαγόρευση.

Η Άννα Τόρες Ντελγάδο, καθηγήτρια του τμήματος Γεωγραφίας, σημειώνει την ανάγκη ανάπτυξης τουριστικών στρατηγικών που θα εξετάζουν κοινωνικούς και περιβαλλοντικούς δείκτες. Παρά τις προσπάθειες των αρχών, πολλοί θεωρούν ότι οι ενέργειες είναι ανεπαρκείς μπροστά στην προοπτική επέκτασης του αεροδρομίου της πόλης.

Πηγή: kathimerini.gr