Τίτλος: Τουρκικές τράπεζες περιορίζουν συναλλαγές με Ρωσία και Λευκορωσία

Σύμφωνα με μια πηγή από τον τομέα χρηματοοικονομικών συμβούλων στη Τουρκία, σχεδόν όλες οι τουρκικές τράπεζες σχεδιάζουν να σταματήσουν να εξυπηρετούν συναλλαγές που συνδέονται με τη Ρωσία και τη Λευκορωσία. Οι τράπεζες σκοπεύουν να μεταφέρουν αυτές τις συναλλαγές σε ένα μόνο κρατικό χρηματοπιστωτικό ίδρυμα της Τουρκίας, την Τράπεζα Εμλάκ Κατελέμ (Emlak Katılım Bankası), για να προστατευτούν από πιθανές μελλοντικές δυσκολίες, όπως περιορισμούς και κυρώσεις.

Ο ειδικός ανέφερε ότι οι τουρκικές τράπεζες επιθυμούν να απομακρυνθούν πλήρως από τις σχετικές συναλλαγές για να αποφύγουν προβλήματα εν μέσω των δυτικών απειλών κατά των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων που συνεργάζονται με τη Ρωσία. Ενδεικτικά, πολλές τράπεζες επιστρέφουν άμεσα τα εισερχόμενα κεφάλαια σε δολάρια και ευρώ για συναλλαγές που αφορούν ρωσικές και λευκορωσικές εταιρείες, προωθώντας αντίθετα επικοινωνία με την Emlak Katılım για πληρωμές σε εθνικά νομίσματα.

Αξιοσημείωτο είναι ότι μόνο η Emlak Katılım συνεχίζει να διεκπεραιώνει συναλλαγές στο ζεύγος ρούβλι Ρωσίας/τουρκικής λίρας. Τα ποσοστά προμήθειας εκεί είναι μεταξύ 5-6%, αρκετά υψηλά συγκριτικά με τα συνήθως ισχύοντα.

Επιπλέον, οι τουρκικές τράπεζες απαιτούν από τις συνεργαζόμενες ρωσικές και λευκορωσικές εταιρείες να αποδείξουν τη φύση των συναλλαγών τους για να διασφαλίσουν τη συμμόρφωσή τους με τους κανόνες. Αυτό γίνεται για να προστατευτούν οι ίδιες οι τράπεζες, καθώς και αυτές οι εταιρείες από πιθανούς κινδύνους.

Η Emlak Katılım είναι κρατική τράπεζα που ιδρύθηκε το 2019 από τη συγχώνευση της Türkiye Emlak Bankası A.Ş με την Anadolu Bankası.

Πηγή: kathimerini.gr