Τίτλος: Σεβασμός στις Ειρηνευτικές Δυνάμεις του ΟΗΕ στον Λίβανο בעקבות τις επιθέσεις ισραηλινών δυνάμεων
Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, επισήμανε τη σημασία του σεβασμού προς τις ειρηνευτικές δυνάμεις του Οργανισμού στον Λίβανο (UNIFIL) σε σχέση με τις πρόσφατες αναταραχές της περιοχής. Οι δηλώσεις του έρχονται ύστερα από την εισβολή ισραηλινών τεθωρακισμένων σε στρατιωτική βάση της UNIFIL στη Ραμίγια του Λιβάνου, όπου τα άρματα μάχης παρέμειναν εντός της βάσης για περίπου 45 λεπτά. «Το απαραβίαστο των εγκαταστάσεων του ΟΗΕ πρέπει να γίνεται σεβαστό πάντοτε», τόνισε ο Γκουτέρες μέσω των social media, υπογραμμίζοντας ότι οι επιθέσεις κατά των ειρηνευτικών δυνάμεων ενδέχεται να παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο και να συνιστούν έγκλημα πολέμου.

Επιπλέον, την προηγούμενη εβδομάδα, δυνάμεις του ΟΗΕ είχαν υποστεί ισραηλινά πυρά με αποτέλεσμα τον τραυματισμό τεσσάρων κυανόκρανων. Ο ισραηλινός στρατός δικαιολόγησε την πρόσφατη εισβολή επισημαίνοντας ότι τα τεθωρακισμένα προσπαθούσαν να διαφύγουν από ρουκέτες της Χεζμπολάχ και ανέφερε ότι υπήρχε επικοινωνία με τους κυανόκρανους καθ’ όλη τη διάρκεια του επεισοδίου.

Μετά από αυτές τις εξελίξεις, Ισραηλινοί αξιωματούχοι ζήτησαν την αποχώρηση των ειρηνευτικών δυνάμεων από τον νότιο Λίβανο, με τον πρωθυπουργό Μπέντζαμιν Νετανιάχου να χαρακτηρίζει την κατάσταση ως ομηρία του ΟΗΕ από τη Χεζμπολάχ.
Πηγή: kathimerini.gr