Τίτλος: Καταστροφικοί τυφώνες και παραπληροφόρηση στις ΗΠΑ πριν τις εκλογές
Οι νοτιοανατολικές ΗΠΑ βρέθηκαν στο επίκεντρο δύο καταστρεπτικών τυφώνων, του «Ελίν» και του «Μίλτον», σε διάστημα μόλις 15 ημερών. Αυτές οι φυσικές καταστροφές έχουν προκαλέσει εκτεταμένες ζημιές, αλλά και την ανάδυση τοξικών ψευδών που εντάσσονται στο πολιτικό σκηνικό, καθώς πλησιάζουν οι προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου. Αυτή η περίοδος χαρακτηρίζεται από οξυμμένες εντάσεις, με τις φήμες να παίρνουν πολιτική διάσταση.

Ο Ντόναλντ Τραμπ και ο Ελον Μασκ έχουν εκφραστεί μέσω των πλατφορμών τους με ανυπόστατους ισχυρισμούς. Ο Τραμπ ανέφερε ότι η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Διαχείρισης Καταστάσεων Εκτάκτης Ανάγκης (FEMA) προσφέρει μόλις 750 δολάρια σε εκείνους που επλήγησαν από τους τυφώνες, μια δήλωση που διαψεύδεται από τους fact-checkers, οι οποίοι σημειώνουν ότι αυτά τα χρήματα είναι μόνο ένα μέρος της βοήθειας που διατίθεται. Επίσης, κατηγόρησε τη διοίκηση Μπάιντεν-Χάρις για αδυναμία στην αντιμετώπιση των συνεπειών των φυσικών καταστροφών.

Η FEMA αναγκάστηκε να δημιουργήσει μια ειδική ιστοσελίδα για να καταρρίψει τις ψευδείς φήμες που κυκλοφορούν, όπως ότι μειώνει τις πληρωμές προς τους πληγέντες ή ότι εμποδίζει την προσγείωση ιδιωτικών αεροσκαφών για την παράδοση προμηθειών. Οι φήμες αυτές, που έρχονται σε ένα κρίσιμο προεκλογικό στάδιο, χρησιμοποιούνται ως εργαλείο πολιτικής αντιπαράθεσης. Σύμφωνα με αναλύσεις, ο Τραμπ προσπαθεί να εκμεταλλευθεί τη δύσκολη κατάσταση για να επιτεθεί στην αντιπρόεδρο Κάμαλα Χάρις.

Ο Ελον Μασκ, σε ανάρτησή του, υποστήριξε ότι η FEMA μπλοκάρει την ιδιωτική βοήθεια και ότι οι αρχές στη Βόρεια Καρολίνα σταμάτησαν τους ανθρώπους που πήγαν να βοηθήσουν. Τέτοιες δηλώσεις, που διαδίδουν παραπληροφόρηση, έχουν προκαλέσει ανησυχία για την υπευθυνότητα των δημόσιων προσώπων κατά τη διάρκεια μιας κρίσιμης περιόδου.

Η αντιπρόεδρος Χάρις, σε απάντησή της, σημείωσε ότι η FEMA διαθέτει πολλούς πόρους για να στηρίξει τους πληγέντες και ότι οι επιθέσεις του πρώην προέδρου είναι ανεύθυνες. Ο προεκλογικός αγώνας έχει δημιουργήσει ένα επικίνδυνο περιβάλλον, όπου οι φήμες και η παραπληροφόρηση αναμειγνύονται με τις ανθρώπινες τραγωδίες που προκάλεσαν οι πρόσφατοι τυφώνες.

Πηγή: kathimerini.gr