Τίτλος: Η Χαμάς επιβεβαιώνει την απαγωγή ομήρων και τονίζει την ανάγκη για τέλος της επίθεσης στη Γάζα μετά τον θάνατο του Γιαχία Σινουάρ
Η Χαμάς επιβεβαίωσε πρόσφατα ότι οι όμηροι που κρατούνται στη Λωρίδα της Γάζας δεν θα ελευθερωθούν αν δεν σταματήσει η ισραηλινή επίθεση, παρά τον θάνατο του ηγέτη της, Γιαχία Σινουάρ. Ο Σινουάρ, που σκοτώθηκε σε επιχείρηση του Ισραήλ σε νότια Γάζα, θεωρείται ότι ήταν ο αρχιτέκτονας της επίθεσης της 7ης Οκτωβρίου 2023. Η Χαμάς διαβεβαίωσε ότι η απώλεια του ηγέτη της θα ενισχύσει το κίνημα και δήλωσε ότι η μάχη θα συνεχιστεί μέχρι την απελευθέρωση της Παλαιστίνης.

Στο Ισραήλ, οι αντιδράσεις για τον θάνατο του Σινουάρ ποικίλλουν. Ο πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου περιέγραψε το γεγονός ως «αρχή του τέλους» του πολέμου αλλά οι Αμερικανοί και Ευρωπαίοι ηγέτες ελπίζουν ότι αυτό θα ανοίξει τον δρόμο για διαπραγματεύσεις. Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Χακάν Φιντάν, εξέφρασε τα συλλυπητήριά του προς τη Χαμάς, ενώ αναλύσεις δείχνουν ότι ο θάνατος του Σινουάρ μπορεί να έχει αβέβαιο αντίκτυπο.

Σύμφωνα με την εφημερίδα New York Times, ο Σινουάρ υπέστη σοβαρούς τραυματισμούς κατά τη διάρκεια της ανταλλαγής πυρών πριν χάσει τη ζωή του από σφαίρα στο κεφάλι. Οι αντιδράσεις από την πλευρά των Παλαιστινίων κυμαίνονται από ελπίδες μέχρι απελπισία, καθώς οι μαζικοί βομβαρδισμοί από το Ισραήλ συνεχίζουν να προκαλούν θάνατο και καταστροφή στη Λωρίδα της Γάζας.

Αξιοσημείωτο είναι ότι, από τους 251 ανθρώπους που απήχθηκαν στις 7 Οκτωβρίου, 97 παραμένουν σε αιχμαλωσία, με τουλάχιστον 34 να έχουν δηλωθεί νεκροί. Οι απώλειες των Παλαιστινίων στο Ισραήλ και η κατάσταση των προσφύγων συνεχίζουν να συνθέτουν μια δραματική εικόνα της ανθρωπιστικής κρίσης στην περιοχή.

Στη διάρκεια της κλιμάκωσης της βίας, ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι συνεχίζει τις στρατιωτικές του επιχειρήσεις, με πολλές αναφορές για θανάτους και τραυματισμούς, καθώς και μαζικούς βομβαρδισμούς στους οποίους έχουν χάσει τη ζωή τους πάνω από 42.500 Παλαιστίνιοι. Η UNICEF έχει χαρακτηρίσει την κατάσταση στη Γάζα ως «κόλαση» για τα εκατομμύρια των παιδιών που ζουν εκεί.

Πηγή: kathimerini.gr