Τίτλος: Ερντογάν ζητά εμπάργκο όπλων στο Ισραήλ από τα Ηνωμένα Έθνη
Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο πρόεδρος της Τουρκίας, κάλεσε σήμερα τα Ηνωμένα Έθνη να επιβάλουν εμπάργκο όπλων στο Ισραήλ, χαρακτηρίζοντας αυτή την κίνηση ως «αποτελεσματική λύση» για την κατάπαυση του πολέμου στη Λωρίδα της Γάζας. Οι δηλώσεις αυτές προήλθαν από ανακοίνωση που δημοσιοποιήθηκε μετά από μια συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στην Κωνσταντινούπολη, διάρκειας λίγων ωρών, με υπουργούς Εξωτερικών από τη Ρωσία, το Ιράν, την Αρμενία και το Αζερμπαϊτζάν.

Σύμφωνα με την τουρκική ανακοίνωση, το Ισραήλ επιδιώκει να προκαλέσει αναταραχή και να επεκτείνει τις συγκρούσεις στην περιοχή. Ο Ερντογάν τόνισε ότι ένα εμπάργκο όπλων στο Ισραήλ από τον ΟΗΕ θα μπορούσε να είναι μια ουσιαστική απάντηση στην ισραηλινή επιθετικότητα.

Παράλληλα, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Χακάν Φιντάν, κατά τη διάρκεια διάσκεψης για το «μέλλον της Παλαιστίνης» που διεξήχθη στην Άγκυρα, ανέφερε ότι ο χρόνος για διπλωματικές ενέργειες έχει παρέλθει. Επισήμανε ότι η Τουρκία χρειάζεται πλέον «άλλα εργαλεία» και ζήτησε την επιβολή κυρώσεων κατά του Ισραήλ, δηλώνοντας: «Δεν μας έμεινε κάτι άλλο να πούμε διπλωματικά, πολιτικά… τελειώσαμε με αυτά».

Ο Αλβανός πρόεδρος φιλοξένησε τη συνάντηση με τους τέσσερις ομολόγους του και εξέφρασε την υποστήριξή του για «διαρκή ειρήνη» στον Καύκασο. Ωστόσο, οι λεπτομέρειες σχετικά με την ατζέντα των συζητήσεων δεν δημοσιοποιήθηκαν.

Πηγή: kathimerini.gr