Τις καταστροφές που προκάλεσε ο τυφώνας Μίλτον στη Φλόριντα και την κατάσταση της πολιτείας
Ο τυφώνας Μίλτον εισήλθε στον Ατλαντικό Ωκεανό την Πέμπτη, αφού είχε προηγουμένως διασχίσει τη Φλόριντα, προκαλώντας περισσότερους από δώδεκα ανεμοστρόβιλους και σημαντικές ζημιές σε σπίτια, με τουλάχιστον τέσσερις ανθρώπους να χάνουν τη ζωή τους. Παρά την σοβαρότητα της καταιγίδας, οι αρχές διαπίστωσαν πως δεν εκδηλώθηκε το καταστροφικό κύμα που φόβονταν.

Η περιοχή του κόλπου της Τάμπα, όπως ανέφερε ο κυβερνήτης Ρον Ντε Σάντις, φάνηκε να έχει διαφύγει τον πιο ανατριχιαστικό κίνδυνο, που συνδέεται με τις προειδοποιήσεις για πλημμύρες. Οι θάνατοι που καταγράφηκαν σημειώθηκαν στο Σεντ Λούσι στην ανατολική ακτή, με δύο από αυτούς να σχετίζονται με τις κοινότητες των ηλικιωμένων Spanish Lakes, όπου πολλοί ανεμοστρόβιλοι σημειώθηκαν την Τετάρτη.

Σύμφωνα με τον Ντε Σάντις, μέχρι τις 8 το βράδυ της Τετάρτης είχαν καταγραφεί 19 επιβεβαιωμένοι ανεμοστρόβιλοι στη Φλόριντα, όταν ο Μίλτον πλησίασε στην ξηρά. Ήδη από το πρωί της Πέμπτης, περισσότερα από 3 εκατομμύρια σπίτια και επιχειρήσεις στη Φλόριντα ήταν χωρίς ρεύμα.

Το Tropicana Field, το γήπεδο της ομάδας μπέιζμπολ Tampa Bay Rays στο Σεντ Πίτερσμπουργκ, υπέστη σοβαρές ζημιές με μία τεράστια τρύπα στην υφασμάτινη οροφή του, χωρίς αναφορές για τραυματισμούς. Το γήπεδο χρησιμοποιήθηκε ως χώρο συγκέντρωσης για τις ομάδες αντιμετώπισης, με χιλιάδες ράντζα στημένα εκεί.

Η δήμαρχος της Τάμπα, Τζέιν Κάστορ, ανέφερε ότι η αποφυγή του προβλεπόμενου κύματος καταιγίδας ήταν μια «ευλογία», που προστάτευσε πολλές ζωές. Στην ίδια περιοχή, οι καταστροφές ήταν σημαντικές: δέντρα γκρεμίστηκαν, συντρίμμια εκσφενδονίστηκαν στους δρόμους, και ορισμένες γειτονιές πλημμύρισαν. Η έκταση των ζημιών θα αποτυπωθεί πλήρως αφού οι συνεργασίες μπορέσουν να εκτιμήσουν την κατάσταση.

Κατά τη διάρκεια της νύχτας, τα συνεργεία έκτακτης ανάγκης αντέδρασαν σε πολλές κλήσεις για βοήθεια, περιλαμβανομένης μιας περίπτωσης όπου δέντρο έπεσε σε έναν οικισμό με 15 άτομα, συμπεριλαμβανομένων παιδιών. Όλοι οι επιβαίνοντες μεταφέρθηκαν σε ασφαλές καταφύγιο. Οι ισχυροί άνεμοι ανατροπή έναν μεγάλο κατασκευαστικό γερανό στην Αγία Πετρούπολη, ο οποίος έπεσε σε έρημο δρόμο. Ο κίνδυνος πλημμυρών σε ποτάμια συνεχίζει να απειλεί την πολιτεία μετά την πτώση βροχών που φθάνουν έως και τα 457 χιλιοστά.

Πηγή: kathimerini.gr