Θανατηφόρα επίθεση κατά εργαζομένου της UNRWA στη Λωρίδα της Γάζας
Ένας εργαζόμενος της υπηρεσίας του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες (UNRWA) σκοτώθηκε κατά τη διάρκεια επίθεσης που στόχευε το όχημά του στην περιοχή της Λωρίδας της Γάζας. Η εκπρόσωπος της UNRWA, Ζιλιέτ Τουμά, επιβεβαίωσε ότι «ένα όχημα της UNRWA δέχθηκε πλήγμα» και ότι «ένας συνάδελφος σκοτώθηκε». Η επίθεση σημειώθηκε νωρίς το πρωί της Τετάρτης στη Χαν Γιούνις.

Σύμφωνα με φωτορεπόρτερ του Γαλλικού Πρακτορείου, δύο πτώματα εντοπίστηκαν στο σημείο, μέσα σε φορτηγό που φέρει το σήμα της UNRWA, ενώ η καμπίνα του οχήματος έχει υποστεί σημαντικές ζημιές. Από την αρχή των εχθροπραξιών στη Λωρίδα της Γάζας, τουλάχιστον 223 εργαζόμενοι της UNRWA έχουν χάσει τη ζωή τους, με τα δύο τρίτα των εγκαταστάσεων της υπηρεσίας να έχουν καταστραφεί ή να έχουν υποστεί ζημιές, σύμφωνα με τον επικεφαλής της UNRWA, Φιλίπ Λαζαρινί.

Πολλοί άμαχοι που επιχειρούν να ξεφύγουν από τις μάχες που μαίνονται στη Λωρίδα της Γάζας βρίσκουν καταφύγιο σε κτίρια της UNRWA, συμπεριλαμβανομένων σχολείων. Ωστόσο, και αυτές οι εγκαταστάσεις έχουν γίνει στόχοι βομβαρδισμών, με τον ισραηλινό στρατό να υποστηρίζει ότι χρησιμοποιούνται ως κέντρα διοίκησης από τη Χαμάς, κάτι που η Χαμάς αρνείται κατηγορηματικά.

Το Ισραήλ έχει κατηγορήσει την UNRWA ότι συνεργάζεται με «τρομοκράτες», και δύο προτάσεις νόμου της Κνεσέτ αποσκοπούν στην παύση των δραστηριοτήτων της υπηρεσίας του ΟΗΕ και του καθεστώτος της στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη. Η UNRWA, που ιδρύθηκε από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ το 1949, διαχειρίζεται κυρίως κέντρα υγείας και σχολεία στη Γάζα και τη Δυτική Όχθη, και θεωρείται ζωτικής σημασίας για τη διεθνή βοήθεια προς τη Γάζα. Πηγή: kathimerini.gr