Σύνοδος Κορυφής για την Ουκρανία και τη Μέση Ανατολή στο Βερολίνο
Ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, έχει καλέσει τους συμμάχους του να παραδώσουν «επειγόντως» νέα όπλα, σε ένδειξη της επείγουσας ανάγκης ενίσχυσης των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων. Σε ένα βιντεοσκοπημένο μήνυμα, τόνισε την σημασία προμηθειών για το μέτωπο, εξοπλισμού και όπλων μεγάλου βεληνεκούς. Επιπλέον, επανέλαβε τον στόχο του να καταστεί η Ουκρανία ο κορυφαίος κατασκευαστής όπλων στον κόσμο. Με νέο σχέδιο που σκοπεύει να παρουσιάσει, προγραμματίζει να συζητήσει τη θέση της χώρας στην παγκόσμια αρχιτεκτονική ασφαλείας.

Το Σάββατο, ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς θα φιλοξενήσει στο Βερολίνο τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, τον πρόεδρο της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν, και τον πρωθυπουργό της Βρετανίας, Κιρ Στάρμερ. Στη διάρκεια της συνάντησης, που διαρκώς επηρεάζεται από τις τελευταίες εξελίξεις, το κύριο θέμα θα είναι η Μέση Ανατολή και η Ουκρανία.

Μετά από αυτή τη συνάντηση, οι τέσσερις ηγέτες θα μεταβούν στην αμερικανική βάση του Ραμστάιν στη Ρηνανία – Παλατινάτο. Εκεί θα πραγματοποιηθεί διευρυμένη σύνοδος της Ομάδας Επαφής για την Ουκρανία, η οποία θα επικεντρωθεί στη στρατιωτική υποστήριξη προς τις ουκρανικές δυνάμεις, με την παρουσία του Ζελένσκι.

«Καλούμε τους εταίρους μας να καθορίσουν πώς οραματίζονται το τέλος αυτού του πολέμου και τα βήματα που πρέπει να γίνουν από κοινού», είχε δηλώσει ο Ζελένσκι, προσθέτοντας ότι στο Ραμστάιν θα παρουσιάσει το «σχέδιο νίκης» του, το οποίο έχει ήδη κοινοποιήσει στον Αμερικανό πρόεδρο.

Πηγή: kathimerini.gr