Συνάντηση Ερντογάν Σολτς στην Κωνσταντινούπολη με επίκεντρο τις αμυντικές συνεργασίες και τις ελληνοτουρκικές σχέσεις
Ολοκληρώθηκε ύστερα από περίπου μία ώρα η συνάντηση του Τούρκου προέδρου με τον Γερμανό καγκελάριο, η οποία έλαβε χώρα κεκλεισμένων των θυρών στο παλάτι Ντολμαμπαχτσέ στην Κωνσταντινούπολη. Στη διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου, ο Ολαφ Σολτς δήλωσε ότι η πιθανή προμήθεια της Τουρκίας με αεροσκάφη Eurofighter είναι μια πρωτοβουλία που κατευθύνεται από τη Βρετανία και βρίσκεται σε πρώιμο στάδιο.

Η Άγκυρα πάντως είχε προχωρήσει σε συνομιλίες με τη Βρετανία και την Ισπανία το προηγούμενο έτος για την απόκτηση Eurofighter, παρά τις ενστάσεις που εξέφρασε η Γερμανία σχετικά με το σχέδιο. Ο Ερντογάν έχει εκφράσει διαμαρτυρίες για την καθυστέρηση προόδου στο ζήτημα και υπαινίχθηκε την απροθυμία του Βερολίνου.

Από την πλευρά του, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επεσήμανε την επιθυμία να ξεπεραστούν οι δυσκολίες του παρελθόντος σχετικά με την προμήθεια αμυντικών προϊόντων και να ενισχυθεί η συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών.

Καθώς αναφέρθηκε και στα ελληνοτουρκικά, ο Γερμανός καγκελάριος εξέφρασε την ελπίδα του για θετικές εξελίξεις στις σχέσεις Αθήνας-Άγκυρας. «Είμαι πολύ χαρούμενος που βλέπω ότι οι σχέσεις αυτές εξελίσσονται προς μια πιο θετική κατεύθυνση», υπογράμμισε. Επίσης, εξέφρασε την επιθυμία η πορεία αυτή να οδηγήσει σε καλές φιλικές σχέσεις και σημείωσε τη σημασία ανάπτυξης των σχέσεων μεταξύ Τουρκίας και Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Πηγή: kathimerini.gr